Cine are dreptate?

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cine are dreptate?
Cine are dreptate.jpg
Afișul filmului
Regizor Alexandru Tatos
Lidia Carpiuc (secund)
Scenarist Paul Everac
Producător Cristina Corciovescu (delegat)
Distribuitor Româniafilm
Studio Casa de Filme 4
Director de imagine Vivi Drăgan Vasile
Montaj Adina Petrescu
Muzica Horea Murgu
ing. Mihai Popescu (coloana sonoră)
Scenografie Mircea Neagu
Machiaj Constantina Mîș
Costume Lia Manțoc
Distribuție Andrei Ralea
Oana Pellea
Emilian Belcin
Andrei Finți
Premiera 1990
Premiera în România 1990
Țara România
Limba originală română
Disponibil în română original
Prezență online

Cine are dreptate? este un film românesc din 1990 regizat de Alexandru Tatos. În rolurile principale joacă actorii Emilian Belcin, Andrei Finti, Andrei Ralea și Oana Pellea. Este un film-anchetă gândit ca un refuz hotărât și lucid al oricărui compromis în diagnosticarea realităților românești din anii 1980.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

După ce are loc o avarie la un mare combinat de lângă Dunăre, este nevoie de realizarea unei anchete. În acest scop este trimis inspectorul Alexandru Nedelcu care trebuie să se descurce prin păienjenișul de minciuni, invidii și resentimente. Nedelcu își dă seama că cei incriminați, inginerul Radu Zimniceanu, fostul sau coleg de studii, și inginera Lidia Dumitru nu sunt adevărații vinovați.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Conform jurnalului regizorului, sâmbătă 4 februarie 1989, a primit de la Radu Stegăroiu (directorul Casei de Filme 4) un scenariu al lui Paul Everac numit Ancheta. După ce l-a citit i s-a părut foarte bun, „neașteptat pentru zilele în care trăim. Tocmai de aceea mi-era foarte teamă că n-o să se facă”.

Avanpremieră[modificare | modificare sursă]

Vineri, 1 iunie 1990, la ora 10.00, la Direcția Difuzării Filmelor (strada Iulius Fucik) a avut loc avanpremiera filmului în cadrul căreia echipa de producție a filmului s-a întâlnit cu membri ai presei (de specialitate). Participanții au evocat dăruirea exemplară a regizorului cu care se abandona muncii (regizorul a decedat în ianuarie 1990).[1] Printre cei prezenți s-au aflat Radu Stegăroiu, Paul Everac, Vivi Drăgan, Cristina Corciovescu și Liana Tatos.

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost vizionat de 53.879 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ion Crețu - Recviem pentru Alexandru Tatos
  2. ^ Situația numărului de spectatori înregistrat de filmele românești ieșite în premieră până la 31.12.2014” (PDF). Centrul Național al Cinematografiei. 31 decembrie 2014. http://cnc.gov.ro/wp-content/uploads/2015/10/6_Spectatori-film-romanesc-la-31.12.2014.pdf. Accesat la 26 august 2016. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]