Cine are dreptate?

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cine are dreptate?

Afișul filmului
Titlu originalCine are dreptate?
RegizorAlexandru Tatos
ScenaristPaul Everac
ProducătorLucia Pavlovschi (dir. filmului)
Cristina Corciovescu (prod. delegat)
StudioCasa de Filme Patru
DistribuitorRomâniafilm
Director de imagineVivi Drăgan Vasile
Operator(i)Amedeo Spătaru (cameraman)
MontajAdina Petrescu
SunetHorea Murgu
ing. Mihai Popescu (coloana sonoră)
MuzicaAnca Dumitrescu (redactor muzical)
Scenografiearh. Mircea Duduș–Neagu
CostumeLia Manțoc
MachiajConstantina Mîș
DistribuțieAndrei Ralea
Oana Pellea
Andrei Finți
Zoltán Vadász
Premiera4 iunie 1990
Țara România
Limba originalăromână
Disponibil în românăoriginal
Prezență online

Pagina Cinemagia

Cine are dreptate? este un film românesc din 1990 regizat de Alexandru Tatos. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Andrei Ralea, Oana Pellea, Andrei Finți și Zoltán Vadász. Este un film-anchetă gândit ca un refuz hotărât și lucid al oricărui compromis în diagnosticarea realităților românești din anii 1980.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

După ce are loc o avarie la un mare combinat de lângă Dunăre, este nevoie de realizarea unei anchete. În acest scop este trimis inspectorul Alexandru Nedelcu care trebuie să se descurce prin păienjenișul de minciuni, invidii și resentimente. Nedelcu își dă seama că cei incriminați, inginerul Radu Zimniceanu, fostul său coleg de studii, și inginera Lidia Dumitru nu sunt adevărații vinovați.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Conform jurnalului regizorului, sâmbătă 4 februarie 1989, a primit de la Radu Stegăroiu (directorul Casei de Filme 4) un scenariu al lui Paul Everac numit Ancheta. După ce l-a citit i s-a părut foarte bun, „neașteptat pentru zilele în care trăim. Tocmai de aceea mi-era foarte teamă că n-o să se facă”.

Avanpremieră[modificare | modificare sursă]

Vineri, 1 iunie 1990, la ora 10.00, la Direcția Difuzării Filmelor (strada Iulius Fucik) a avut loc avanpremiera filmului în cadrul căreia echipa de producție a filmului s-a întâlnit cu membri ai presei (de specialitate). Participanții au evocat dăruirea exemplară a regizorului cu care se abandona muncii (regizorul a decedat în ianuarie 1990).[1] Printre cei prezenți s-au aflat Radu Stegăroiu, Paul Everac, Vivi Drăgan, Cristina Corciovescu și Liana Tatos.

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost vizionat de 53.879 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ion Crețu - Recviem pentru Alexandru Tatos
  2. ^ „Situația numărului de spectatori înregistrat de filmele românești ieșite în premieră până la 31.12.2014” (PDF). Centrul Național al Cinematografiei. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]