Cetatea Tiraspol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Cetatea Tiraspolului)
Cetatea Tiraspol

Timbru cu plaul cetății
Date
Construit: 1792—93
Tip de construcție: Fortăreață
Amplasare: Tiraspol, Republica Moldova
Coordonate: 46°50′04″N 29°35′53″E ({{PAGENAME}}) / 46.83444°N 29.59806°E

Cetatea din Tiraspol a fost proiectată de către arhitectorul francez François Sainte de Wollant și a fost construită între anii 17921793. Fiind amplasată pe malul stâng al Nistrului, cetatea a avut un rol important în protecția graniților de sud-vest ale Imperiului Rus. În jurul cetății a apărut și s-a dezvoltat Tiraspolul de astăzi.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul războiului ruso-austro-turc din 1787-1791 a fost semnat Tratatul de la Iași, în conformitate cu care granița dintre imperiile rus și otoman era stabilită pe Nistru. Teritoriile ocupate au fost denumite regiunea Oceacov.

În ianuarie 1793, un plan de armare structurală a frontierei de pe Nistru pe locul viitorului Tiraspol, a fost dezvoltat în comun de către Suvorov și De Wollant, ulterior fiind trimis la Sankt Petersburg[1].

Cetatea, conform proiectului, trebuia să obțină o imagine de ansamblu dreptunghiulară. În final sa obținut o formă corectă a bastioanelor, octogonale[2]. Proiectul cetății de-a lungul Nistrului a fost aprobat, iar Suvorov a început ridicarea acesteia, fără a mai aștepta creditul, pe care l-a luat în sumă de 100.000 de ruble, și chiar a ordonat să-și vândă propriile sale posesiuni. Ecaterina a II-a, aflând de acest lucru, a ordonat să i se aloce lui Suvorov de la trezoreria statului peste de 600.000 de ruble[3].

Către 1795 ridicarea cetății a fost în mare parte finalizată. Pe teritoriul său, a fost construită biserica Sf. Andrei, trei poziții de artilerie, un spital militar, casa comandantului, depozite de pulbere, barăci, grajduri, magazie, ș.a. În același an (1795) în apropierea cetății locuiau 2.500 de locuitori[4]. În cetatea, de asemenea, se menținea o garnizoană militară numeroasă, fiind echipată cu arme moderne și o sursă considerabilă de alimente[5].

Cu toate acestea, Cetatea Tiraspol nu și-a jucat rolul său de apărare. Conform rezultatelor tratatului de la București din 1812 frontiera rusă sa mutat pe Prut și Tiraspolul și-a pierdut semnificația anterioară.

În 1835 statul de cetate a fost abolit.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Лилия Пастернак (). „«Приднестровье в зеркале времён»”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Алла МЕЛЬНИЧУК (). „КАК БЫЛА ЗАЛОЖЕНА КРЕПОСТЬ, ДАВШАЯ НАЧАЛО ГОРОДУ”. Accesat în . [nefuncțională]
  3. ^ „Тираспольская крепость” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  4. ^ Лилия Пастернак (). „«Приднестровье в зеркале времён»”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Ирина Круглова (). „Этот город самый лучший город на земле!”. pridnestrovie-daily.net. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Дорох Т. П. Тираспольская крепость. — Тирасполь: ЗАО Типар, 1992. — 3 с.
  • Очерки истории Тирасполя. — Кишинёв: Картя Молдовеняскэ, 1967. — 188 с.
  • Марецкий С. П. Тирасполь (историко-географический очерк). — Кишинёв: Государственной учебно-педагогической издательство МССР «Шкоала Советикэ», 1958. — 104 с.