Centură de siguranță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Centura de siguranță a unui autovehicul

Centura de siguranță este un dispozitiv care împiedică pasagerii unui automobil sau aerovehicul de a fi proiectați înainte, în cazul unui accident.[1][2]

În aviație, centura de siguranță este utilizată la decolare și la aterizare, în timpul zborurilor acrobatice sau de luptă, la trecerea printr-o zonă turbulentă sau în cazul aterizărilor și amerizărilor forțate.[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Centura de siguranță a fost inventată la începutul secolului al XIX-lea de inginerul englez George Cayley, care o folosea pentru planorul său.[4][5] Centura în trei puncte a fost inventată în anul 1959 de inginerul suedez Nils Bohlin, aceasta fiind folosită pe automobilele Volvo începând din același an. După brevetarea invenției, compania Volvo a pus-o la dispoziția tuturor, pentru a încuraja implementarea acesteia în masă și salvarea de vieți.[6][7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ acad. Ion Coteanu, Ion Dănăilă, Nicoleta Tiugan, Elena Ciobanu, Zorela Creta, Eugenia Guțulescu, Valentina Hristea, dr. Lucreția Mareș, Georgeta Mitran, Măria Păun, Zizi Stefănescu-Goangă, Tatiana Țugulea (). Dicționarul explicativ al limbii române (ed. a II-a revăzută și adăugită). Editura Univers Enciclopedic Gold. ISBN 973-9243-29-0. 
  2. ^ „Seatbelts” [Centurile de siguranță] (în engleză). www.nzta.govt.nz. Accesat în . 
  3. ^ Miclăuș, Lucian. Glosar de termeni aviatici. Timișoara: Editura Marineasa. p. 57. 
  4. ^ Morcovescu, Mihai (). „Cine a inventat centura de siguranță, inovația care a salvat milioane de vieți”. Libertatea. Accesat în . 
  5. ^ „Centura de siguranță în trei puncte. Istoria uneia dintre cele mai importante invenții din automobilism”. Știrile Pro TV. Accesat în . 
  6. ^ „1920 - Three-point seatbelt inventor Nils Bohlin born” [1920 - Se naște Nils Bohlin, inventatorul centurii de siguranță în trei puncte] (în engleză). HISTORY. Accesat în . 
  7. ^ Bell, Douglas. „Volvo's Gift To The World, Modern Seat Belts Have Saved Millions Of Lives” [Cadoul dăruit de Volvo lumii, centurile de siguranță moderne au salvat milioane de vieți] (în engleză). Forbes. Accesat în .