Cele 99 de nume ale lui Allah

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Cele 99 de nume ale Lui Dumnezeu (lb. arabă أسماء الله الحسنى ~ pronunție Asma’ Allah al-Ḥusná) sunt cunoscute sub denumirea de Cele 99 de atribute ale Lui Dumnezeu, fiind cuprinse în Qur'an și Sunnah. Musulmanii cred că acestea sunt cele mai bune nume ale Domnului. Cunoașterea „Celor 99 de nume ale lui Dumnezeu (Allah)” este necesară celor ce doresc să aprofundeze înțelegerea atributelor numelui Lui Dumnezeu în Islam.

Notă: În literatura română denumirile încetățenite sunt Coran pentru Qur’an respectiv Mahomed pentru numele profetului Muhammad. (v. bibliografia).

Origine[modificare | modificare sursă]

Într-una din tradițiile Islamice, profetul islamic Muhammad obișnuia să-L invoce pe Dumnezeu după toate numele sale:

Allahumma inni ad`uka bi asma'ika al-husna kulliha
اللهم اني ادعوك باسمائك الحسنى كلها
O Doamne Te invoc pe Tine după toate numele tale frumoase.

(narat de Ibn Majah, Carte de Du`a[(دُعَاء)Carte de Rugăciuni în Islam]; și de Imam Malik Muwatta', Kitab al-Shi`r ~ Carte de versuri (kitab însemnând carte iar al-Shi`r însemnând poezie).

Muhammad este citat și în Hadith „Cu adevărat, sunt 99 de nume ale Lui Dumnezeu, 100 minus unul. Cel care le enumeră și crede în ele și în Unicul Dumnezeu, care este descris prin ele, va intra în Paradis”. (Sahih Muslim, vol. 4, nr. 1410)

De menționat faptul că acest hadith nu spune că sunt doar 99 de nume ale lui Dumnezeu, ci doar că sunt 99 care sunt cele mai bune dintre toate. Această afirmație i-a făcut pe oameni să le caute în Qur'an și în Sunnah profetului islamic, ceea ce a condus la crearea acestei liste. În timp a devenit un obicei ca lista să fie recitată în întregime. În timp ce unii musulmani cred că această listă a fost menționată de însuși Muhammad, specialiști în Islam dezbat asupra teoriei conform căreia un învățat arab a anexat-o la acel hadith la care se face referire (Al Waleed ibn Muslim).

Lista celor 99 de nume[modificare | modificare sursă]

În cele ce urmează va fi prezentată lista celor 99 de nume ale Lui Dumnezeu, conform tradiției islamice. Nu există o listă inviolabilă a acestor 99 de nume, iar aceasta este o versiune care cuprinde aceste atribute ale Domnului. „Ale Lui Allah sunt numele cele mai frumoase! Chemați-L cu ele și depărtați-vă de aceia care schimonosesc numele Lui. Ei vor fi răsplătiți după ceea ce fac! (Qur’an 7:180)

Nr. Numele arab și transliterarea lui Traducerea numelui Referință în Qur’an
1. Allah
(الله)
„Dumnezeu” (Qur’an 2:9).
2. Ar-Rahman
(الرحمن)
„Milosul” „Domnul vostru este Domn Unic. Nu există altă divinitate în afară de El. El este Milostiv, Îndurător”. (Qur’an 2:163).
3. Ar-Rahim
(الرحيم)
„Milostivul” / „Îndurătorul” (Qur’an 2:163).
4. Al-Malik
(الملك)
Stăpânul Tronului / Regele „Preaînalt este Allah, Stăpânul adevărat! Nu există alta divinitate în afară de El, Stăpânul Tronului sublim!” (Qur’an 23:116).
5. Al-Quddus
(القدوس)
„Preasfântul” / „Cel Sfânt” „Cele din ceruri și de pe Pământ Îl preamăresc pe Allah – Stăpânul, Cel Sfânt, Atotputernicul și Înteleptul.” (Qur’an 62:1).
6. As-Salaam
(السلام)
Tămăduitorul / Făcătorul de pace „El este Allah, afară de care nu este alt Dumnezeu: Stăpânitorul, Cel Sfânt, Făcătorul de pace, Apărătorul Credinței, Veghetorul, Cel Tare, Atotputernicul, Cel Preaînalt. Mărire Lui Allah, El este mai presus de ceea ce Îi asociați” (Qur’an 59:23).
7. Al-Mu'min
(المؤمن)
„De Credință Dătătorul” / „Apărătorul Credinței” (Qur’an 59:23).
8. Al-Muhaymin
(المهيمن)
„Veghetorul” (Qur’an 59:23).
9. Al-Aziz
(العزيز)
Puternicul / Cel Tare (Qur’an 59:23).
10. Al-Jabbar
(الجبار)
„Temutul” / „Atotputernicul” (Qur’an 59:23).
11. Al-Mutakabbir
(المتكبر)
„Preamăritul” / „Cel Preaînalt” (Qur’an 59:23).
12. Al-Khaliq
(الخالق)
„Creatorul” El este Allah: Făcătorul, Creatorul, Dătătorul de chipuri. Ale lui sunt numele cele mai frumoase (Qur’an 59:24).
13. Al-Bari'
(البارئ)
„Plămăduitorul” / „Făcătorul” (Qur’an 59:24).
14. Al-Musawwir
(المصور)
„Plăsmuitorul” /„Dătătorul de Chipuri” (Qur’an 59:24).
15. Al-Ghaffar
(الغفار)
„Iertătorul” „Vestește, robilor Mei că Eu sunt Iertătorul, Îndurătorul– Al –Gahfur, Ar –Rahim”. (Qur’an 15:49).
16. Al-Qahhar
(القهار)
„Biruitorul” / „Stăpânul Atotputernic” „Spune: Eu sunt numai un prevenitor! Nu există nici o divinitate Afară de Allah Cel Unic, Stăpânul Atotputernic – Al-Wahid, Al-Qahhar”. (Qur’an 38:65).
17. Al-Wahhab
(الوهاب)
„Dăruitorul” / „Cel Darnic” „Doamne! Nu ne duce în rătăcire inimile noastre, după ce tu ne-ai călăuzit și dă-ne nouă îndurarea Ta, căci Tu ești Cel Darnic – Al-Wahhab”. (Qur’an 3:8).
18. Ar-Razzaq
(الرزاق)
„Înzestrătorul” / „Întreținătorul” „Ci Allah este Întreținătorul – Ar-Razzaq, Stăpânul Puterii, Cel Statornic.” (Qur’an 51:58).
19. Al-Fattah
(الفتاح)
Deschizătorul / Dătătorul de Victorie / Marele Judecător „Spune:Domnul nostru ne va aduna pe noi, apoi va hotărî între noi cu dreptate, căci El este Marele Judecător, Atoateștiutorul – Al-Fattah, Al-Alim (Qur’an 34:26).
20. Al-`Alim
(العليم)
Știutorul / Atoateștiutorul (Qur’an 34:26).
21. Al-Qabid
(القابض)
„Cel ce Întărește” / „Cel care Reține” „Cine e acela care Îi dă Lui Dumnezeu un bun împrumut? El I-l va înmulți – În Viața de Apoi de mai multe ori, căci Dumnezeu – Allah micșorează sau mărește– darul Său și voi la El vă veți întoarce. (Qur’an 2:245).
22. Al-Basit
(الباسط)
„Dătătorul” / „Cel ce permite progresul” /
„Cel ce Dăruiește ocrotire pentru ca să permită
– Oamenilor, Naturii - să se dezvolte”
„Și nu ține mâna înlănțuită în jurul gâtului tău, dar nici nu o întinde de tot, – pentru ca să nu rămâi ocărât și întristat!” (Qur’an 17:29).
23. Al-Khafid
(الخافض)
„Coborâtorul” / „Cel ce doboară” / „Cel ce umilește pe necredincioși” „Aceia care se împotrivesc lui Dumnezeu – Allah și Trimisului Său vor fi doborâți ca și cei de dinainte de ei. Noi am pogorât semne limpezi, iar necredincioșii vor avea parte de o osândă umilitoare, …” (Qur’an 58:5).
24. Ar-Rafi‘
(الرافع)
„Înălțătorul” / „Cel ce Înnobilează”, „Cel care Glorifică” „El este acela care v-a făcut pe voi urmași pe pământ, care v-a ridicat pe unii dintre voi deasupra altora, în trepte, pentru a vă cerca întru ceea ce v-a dat. Cu adevărat Domnul Tău este repede la pedeapsă, Însă El este Iertător, Îndurător – Al-Ghafur, Al Rahim.” (Qur’an 6:165).
25. Al-Mu‘izz
(المعز)
„Îndemnătorul” / „Cel ce cinstește” „Spune: O, Doamne, Stăpân peste toate! Tu dai stăpânire aceluia care voiești Tu și îl umilești pe cel care voiești Tu. În mâna Ta se află Binele și Tu ești Cel care are putere peste toate. (Qur’an 3:26).
26. Al-Mudhill
(المذل)
„Umilitorul” / „Cel ce umilește” (Qur’an 3:26).
27. As-Sami‘
(السميع)
„Auzitorul” / „Atoateauzitorul” (Qur’an 17:30).
28. Al-Basir
(البصير)
„Văzătorul” / „Atoatevăzător” „Într-adevăr Domnul tău dă cele de trebuință cu prisosință cui voiește El sau le dă cu măsură. El este Atoateștiutor, Atoatevăzător” (Qur’an 17:30).
29. Al-Hakam
(الحكم)
„Judecata” / „Judecătorul” (Qur’an 22:69; 28:88).
30. Al-`Adl
(العدل)
„Dreptatea” / „Cel Drept” (Qur’an 6:115).
31. Al-Latif
(اللطيف)
„Subtilul” / „Cel Subtil” „Nimeni nu-l poate stăpâni, însă stăpânirea sa este asupra tuturor: Cel ce este mai presus de orice întelegere umană, însă a cărei Înțelegere este asupra tuturor lucrurilor.” (Qur’an 6:102.. :104).
32. Al-Khabir
(الخبير)
„Cunoscătorul” / „Atoateștiutor” „Într-adevăr Domnul tău dă cele de trebuință cu prisosință cui voiește El sau le dă cu măsură. El este Atoateștiutor, Atoatevăzător – Al- Khabir, Al Basir” (Qur’an 17:30).
33. Al-Halim
(الحليم)
„Blândul” / „Cel ce Îngăduie” / „Îngăduitorul” „Dumnezeu este cel ce susține cerurile și pământul, și pe toate ființele, mărturisiți că Dumnezeu este glorios; voi însă nu înțelegeți cum aceștia mărturisesc Gloria Lui. Cu adevărat El este Îngăduitor, Mult Iertător ! (Qur’an 17:44).
34. Al-'Azim
(العظيم)
„Mărețul” / „Cel Suprem” / „Cel Magnific” „Dumnezeu! Nu există alt dumnezeu în afară de El, Viul, Veșnicul, nici picoteala nici somnul nu-L ating vreodata, ale Lui sunt cele din Ceruri și de pe Pământ, cine ar putea mijloci la El fără îngăduința Sa? El cunoaște cele de dinaintea lor și cele de după ei, și pe cele din împrejurul lor. Dar ei nu cunosc decât ceea ce El voiește. Tronul Său este mai întins decât cerurile și pământul a căror păzire nu-I este Lui povară, căci El este Înaltul, Supremul – Marele” (Qur’an 2:255).
35. Al-Ghafur
(الغفور)
„Preaiertătorul” / „A toate iertătorul” (Qur’an 39:53).
36. Ash-Shakur
(الشكور)
„Preamulțumitorul” / „Cel ce apreciază” (Qur’an 35:29-30).
37. Al-Aliyy
(العلي)
„Înaltul” (Qur’an 2:255).
38. Al-Kabir
(الكبير)
„Marele” / „Cel ce cunoaște totul” „O tu cel ce ești credincios! Ai teamă de Dumnezeu, fie ca fiecare suflet să cunoască ce a făcut și ce va lăsa pentru ziua de mâine. Temeți-vă de Dumnezeu, El este Cel ce cunoaște tot ceea ce voi faceți. Nu fiți ca cei ce uită de Dumnezeu, căci El va uita de sufletele voastre, așa cum a făcut și cu cei de dinaintea voastră. ” (Qur’an 49:13; 59:18-19)
39. Al-Hafiz
(الحفيظ)
„Păzitorul” / „Atoatepăzitorul” (Qur’an 34:21).
40. Al-Muqit
(المقيت)
„Hrănitorul” / „Întreținătorul” (Qur’an 29:60; 27:64; 4:85).
41. Al-Hasib
(الحسيب)
„Cumpătatul” / „Cel suficient” „Aceia care transmit mesajele lui Allah și se tem de El și nu se tem de nimeni afară de Allah – să știe că Allah este de ajuns pentru a ține socoteala – la toate. (Qur’an 33:39).
42. Al-Jalil
(الجليل)
Dhu al-jalal
„Maiestosul” / „Cel Plin de Slavă” „Binecuvântat fie numele Domnului tău Cel Plin de Slavă și de Cinste – Dhu al-jalal wa-l-'ikram! (Qur’an 55:78).
43. Al-Karim
(الكريم)
„Generosul” / „Cel Generos” „O, omule! Ce te-a înșelat pe tine în privința Domnului tău Cel Generos – Al-Karim, Care te-a creat, te-a întregit și ți-a dat statură dreaptă și te-a plăsmuit pe tine în chipul în care a voit?” (Qur’an 82:6-8).
44. Ar-Raqib
(الرقيب)
„Veghetorul” / „Cel Veghetor” „Eu nu le-am spus decât ceea ce mi-ai poruncit: "Adorați-L pe Allah, Domnul meu și Domnul vostru!" și am fost martor asupra lor atâta vreme cât m-am aflat printre ei. și după ce m-ai luat la Tine, ai fost doar Tu Veghetor peste ei, căci Tu ești Martor tuturor lucrurilor!."” (Qur’an 5:117).
45. Al-Mujib
(المجيب)
„Răspunzătorul” / „Cel ce răspunde” „Și Domnul vostru zice: "Chemați-Mă și Eu vă voi răspunde! Aceia care din prea multă trufie refuză să Mă adore vor intra în Gheenă umiliți."” Qur’an 40:60).
46. Al-Wasi‘
(الواسع)
„Cuprinzătorul” / „Cel cu Har Nemărginit” „Ale lui Allah sunt Răsăritul și Apusul și ori încotro vă veți întoarce, acolo este Fața lui Allah, căci Allah este Cel cu Har Nemărginit, Atoateștiutor.” (Qur’an 2:115).
47. Al- Hakim
(الحكيم)
„Înțeleptul” „Aceia, însă, care cred și săvârșesc fapte bune vor avea parte de grădinile fericirii,

Și veșnic vor rămâne în ele. Făgăduința lui Allah este adevărată, iar El este Puternic, Înțelept – Al-’Aziz, Al-Hakim. ” (Qur’an 31:8-9).

48. Al-Waddud
(الودود)
„Iubitorul” / „Cel Plin de Dragoste” „El este Cel Iertător, Cel Plin de Dragoste – Al-Ghafur, Al- Wadud. ” (Qur’an 85:14).
49. Al-Majid
(المجيد)
„Gloriosul” / „Cel Glorios” (Qur’an 85:15).
50. Al-Ba'ith
(الباعث)
„Învietorul” / „Cel ce Învie” „O, voi oameni! Dacă sunteți în îndoială cu privire la Înviere, Noi doară v-am creat din țărână”… (Qur’an 22:5).
51. Ash-Shahid
(الشهيد)
„Mărturisitul” / „Martorul” „Allah va hotărî în Ziua Învierii în legătură cu aceia care au Crezut, cu aceia care au îmbrățișat iudaismul, cu sabeenii, cu creștinii, cu magii și cu aceia care i-au făcut asociați. Allah va hotărî între ei în Ziua Judecății. Allah este la toate Martor. ” (Qur’an 22:17).
52. Al-Haqq
(الحق)
„Adevărul” „Și mai presus – de toate este Allah - Regele, Adevărul Al-Malik, al-Haqq! Nu te grăbi cu – recitarea Coranului mai înainte de a ți se încheia revelarea lui! și spune: „Doamne, sporește-mi mie știința!” (Qur’an 20:114 24:25 38:84).
53. Al-Wakil
(الوكيل)
„Apărătorul” / „Ocrotitorul” „Ale lui Allah sunt cele din ceruri și de pre pământ și Allah este de ajuns ca Ocrotitor – Wakil. ” (Qur’an 4:171).
54. Al-Qawuyy
(القوى)
„Vigurosul” / „Cel Tare” „Noi i-am trimis pe trimișii Noștri cu semnele cele limpezi, am făcut să pogoare cu ei Scriptura și Balanța, pentru ca oamenii să fie cu dreptate, și am făcut să pogoare fierul, în care se află putere mare și foloase pentru oameni și pentru ca Allah să știe cine Îl ajută pe El și pe trimișii Săi fără ca ei să fie văzuți! Allah este Tare – și Puternic – Qawaie, 'Aziz. (Qur’an 57:25).
55. Al-Matin
(المتين)
„Tarele” / „Cel Statornic” „Ci Allah este Întreținătorul – Ar-Razzaq, Stăpânul puterii, Cel Statornic – Al-Matin. ” (Qur’an 51:58).
56. Al-Wali
(الولى)
„Oblăduitorul” / „Ocrotitorul” „Ocrotitorul meu este Allah Cel care a pogorât Cartea și El ia asupra Sa – ocrotirea celor evlavioși.” (Qur’an 7:196).
57. Al-Hamid
(الحميد)
„Lăudatul” / „Cel Vrednic de Laudă” „Dar ei au zis:„Te miri tu de hotărârea lui Allah? Îndurarea și binecuvântarea lui Allah asupra voastră, o, locuitori ai acestei case! El este cu adevărat Cel Vrednic de Laudă și Cel Vrednic de Glorie – Al-Hamid, Al-Magid!” (Qur’an 11:73).
58. Al-Muhsi
(المحصى)
„Socotitorul” / „Cel ce socotește” „Toți cei care se află în ceruri și pre pământ vor veni la Cel Milostiv ca robi, El i-a socotit și i-a numărat pe ei bine. și fiecare dintre ei va veni la El în Ziua Învierii singur.” (Qur’an 19:93-95).
59. Al-Mubdi'
(المبدئ)
„Începătorul” / „Creatorul” „Nu este El Cel care a început înfăptuirea – omului și apoi îl va face din nou? Oare Cine este Cel care vă dă din cer și de pe pământ cele de trebuință traiului? Oare există altă divinitate alături de Allah? Spune: „Aduceți dovada voastră dacă voi sunteți cei care grăiesc adevărul!” (Qur’an 27:64).
60. Al-Mu‘id
(المعيد)
„Înapoi-aducătorul” / „Cel ce Readuce” „Spune: "Allah creează făptura și apoi o readuce! Cum de puteți voi să stați Departe?" (Qur’an 10:34).
61. Al-Muhyi
(المحيى)
„De viață Dătătorul” / „Dătătorul de viață” „Spune: „O, oameni! Eu sunt pentru voi toți trimisul lui Allah, căruia îi aparține împărăția cerurilor și a pământului. Nu există altă divinitate în afară de El! El dă viață și El dă moarte. Deci credeți în Allah și în trimisul Său, profetul cel neînvățat, care crede în Allah și în cuvintele Sale! și urmați-l! Poate că veți fi călăuziți!” (Qur’an 7:158)
62. Al-Mumit
(المميت)
„De moarte Dătătorul” / „Dătătorul de moarte” Qur’an 7:158, 3:156, 15:23, 57:2.
63. Al-Hayy
(الحي)
„Viul” / „Cel Veșnic Viu” „El este Cel Veșnic Viu – Al-Hayy. Nu există altă divinitate afară de El, deci chemați-L pe El cu credință curată numai în El! Mărire lui Allah, Stăpânul lumilor. ” (Qur’an 40:65). Alte versete: 2:255, 3:2, 25:58, 40:65.
64. Al-Qayyum
(القيوم)
„Ființătorul” / „Atotputernic” „Fețele se vor pleca umilite în fața Celui Veșnic Viu – și Atotputernic – Al-Hayy, Al-Qayyum și nefericit va fi acela care va purta o nedreptate. ” (Qur’an 20:111). Alte versete: 2:255, 3:2.
65. Al-Wajid
(الواجد)
„Aflătorul” / „Cel ce - află” / „Cel ce găsește” „«Și ia în mâna ta un mănunchi și lovește cu el și nu călca jurământul tău!» Și noi l-am aflat statornic pe el! Un rob prea bun care se căiește!” (Qur’an 38:44)
66. Al-Magid
( (الماجد)
„Prealăudatul” „Ci ea a zis: «Vai mie! O să nasc eu când sunt o muiere bătrână, iar bărbatul meu este un moșneag?! Aceasta este cu adevărat un lucru ciudat!» Dar ei au zis: «Te miri tu de hotărârea lui Allah? Îndurarea și binecuvântarea lui Allah asupra voastră, o, locuitori ai acestei case! El este cu adevăart Cel vrednic de Laudă - Al Majid [și] Cel Vrednic de Glorie - Al Hamid!” (Qur’an 11:72-73). Alt verset: 85:15.
67. Al-Wāḥid
(الواحد)
„Singurul” / „Unicul” „Alah este Unul Singur; Nu există decât un Singur Alah, cel Binefăcător, cel Milostiv.” (Qur’an 2:163). Alte versete: 5:73, 9:31, 18:110.
68. As-Samad
(الصمد)
„Absolutul” „[Spune: El este ...] Allah-us-Samad” (Qur’an 112:2).
69. Al-Qadir
(القادر)
„Puternicul” „Allah este cel care vă creează pe voi în slăbiciune, apoi după slăbiciune vă dă putere, iar după putere dă slăbiciune și căruntețe, căci Allah creează ceea ce voiește și El este Atoateștiutor - Al-'Alim - și Atotputernic - Al-Qadir” (Qur’an 30:54). Alte versete asemănătoare: 6:65, 46:33, 75:40.
70. Al-Muqtadir
(المقتدر)
„Preaputernicul” „Cei care se tem vor fi în grădini și printre pâraie,/Într-un loc al adevărului, lângă un Stăpânitor Atotputernic” (Qur’an 54:54-55). Alte versete: 18:45, 54:42.
71. Al-Muqaddim
(المقدم)
„Înainte-rânduitorul” „...dacă Allah ar voi să-i apuce pe oameni pentru nelegiuirea lor, nu ar lăsa pe el nici o vietate, însă El îi amână până la un termen hotărât, iar dacă sorocul lor sosește, atunci El nu-i mai întârzie nici măcar cu un ceas și nici nu-i grăbește.” (Qur’an 16:61).
72. Al-Mu'akhkhir
(المؤخر)
„Apoi-rânduitorul” „El vă va ierta o parte din păcatele voastre și vă va da vouă răgaz până la un termen hotărât. Însă când va veni termenul hotărât de Allah, el nu va mai putea fi amânat, dacă voiți să știți!” (Qur’an 71:4)
73. Al-Awwal
(الأول)
„Întâiul” „El este Întâiul - Al-Awwal și Cel de pe urmă - Al-Akhir, Cel de deasupra tuturor - Az-Zahir și Cel ascuns - Al-Batin.” (Qur’an 57:3).
74. Al-Akhir
(الأخر)
„Ultimul” (Qur’an 57:3)
75. Az-Zahir
(الظاهر)
„Văzutul” (Qur’an 57:3)
76. Al-Batin
(الباطن)
„Nevăzutul” (Qur’an 57:3)
77. Al-Wali
(الوالي)
„Cârmuitorul” „Ori au luat ei ocrotitori afară de El? Allah este Ocrotitorul - Al-Wali, El dă viață morților și El este cu putere peste toate.” (Qur’an 42:9). Alte citate asemănătoare: 13:11, 42:28.
78. Al-Muta'ali
(المتعالي)
„Supremul” / „Preaînaltul” „Allah știe ce poartă fiecare femeie [în pântece] și ceea ce lipsește sau ceea ce este prea mult în pântece ști tot lucrul are la El măsură. [El este] Știutorul a celor ascunse și a celor vizibile, Cel Mare, Cel Preaînalt! pentru El sunt egali acela dintre voi care ține ascuns cuvântul Său și Acela care îl rostește cu glas tare, acela care stă ascuns în timpul nopții și acela care se arată în ziua mare.” (Qur’an 13:8-10).
79. Al-Barr
(البر)
„Cel Bun” „Pentru că noi l-am chemat și mai înainte, căci El este Cel Bun - Al Barr, Cel Îndurător - Al Rahim.” (Qur’an 52:28).
80. At-Tawwab
(التواب)
„De căință primitorul” „Oare nu știu că Allah primește căința de la robii Săi - At Tawwab și acceptă milostenii - Ar-Rahim și că Allah este Primitorul căinței - At-Tawwab și Îndurătorul - Ar-Rahim?” (Qur’an 9:104). Alte versete: 2:37, 2:54, 2:128, 2:160, 4:64, 9:118, 49:12, 110:3.
81. Al-Muntaqim
(المنتقم)
„Răzbunătorul” „...Noi te vom lua pe tine și Ne vom răzbuna pe ei,” (Qur’an 43:41). Alte versete asemănătoare: 14:42-47, 44:16.
82. Al-‘Afuww
(العفو)
„Îngăduitorul” „Pe aceștia o să-i ierte Allah, căci Allah este Îngăduitor, Iertător”(Qur’an 4:99). Alte versete asemănătoare: 4: 43, 4:149, 42:30; 58:2.
83. Ar-Ra'uf
(الرؤوف)
„Preabunul” „...Tu ești Preabun - Ar-Ra'uf” (Qur’an 59:10). Alte versete asemănătoare: 2:143, 9:117, 16:7, 16:47, 22:65, 24:20 3:30; 22:65; 57:9.
84. Malik-al-Mulk
(مالك الملك)
„Stăpânul stăpânirii” „Spune: «O, Doamne, Stăpân peste toate! Tu dai stăpânire aceluia care voiești Tu, și iei stăpânirea de la cel care voiești Tu. În mâna Ta se află Binele și Tu ești Cel care are putere peste toate.»” (Qur’an 3:26).
85. Dhu-al-Jalali wa-al-Ikram
(ذو الجلال و الإكرام)
„Cel cu maiestate, onoare și cinstire” „Va rămâne veșnic numai fața Domnului tău, Cel plin de Slavă și de Cinste.” (Qur’an 55:27). Vezi și 55:78.
86. Al-Muqsit
(المقسط)
„Împărțitorul” „În ziua Învierii, Noi vom pune balanță dreaptă și nici un suflet nu va fi urgisit câtuși de puțin. Și de ar fi ceva, chiar și numai cât greutatea unui bob de muștar, Noi îl vom aduce. Și noi suntem îndeajuns de socotitori.” (Qur’an 21:47)
87. Al-Jami‘
(Gami’) (الجامع)
„Adunătorul” „Doamne! Tu îi vei aduna pe oameni într-o Zi, în legătură cu care nu este nici o îndoială. Allah [cu adevărat] nu-Și calcă făgăduința!” (Qur’an 3:9). Alt verset: 11:103.
88. Al-Ghani
(الغنى)
„Bogatul” „...voi să nu fiți triști pentru ceea ce ați pierdut și nici să nu vă prea bucurați pentru ceea ce El vă dăruiește. Allah nu-l iubește pe cel trufaș și laudăros, pe aceia care sunt zgârciți și le poruncesc oamenilor să fie zgârciți. Cât despre acela care întoarce spatele, Allah este Cel suficient pentru Sine - Al-Ghani [și] El este Cel vrednic de Laudă - Al-Hamid.” (Qur’an 57: 23-24). Alte versete asemănătoare: 10:68; 35:15-17, 47:38.
89. Al-Mughni
(المغنى)
„Îmbogățitorul” „...Pe cei săraci, Allah îi va afce bogați prin mare mila Sa...” (Qur’an 24:32). Alt verset asemănător: 9:28.
90. Al-Mani'
(المانع)
„Prevenitorul” / „Proteguitorul” „Cine este acela care vă îngrijește pe voi, dacă El oprește darurile Sale?...” (Qur’an 67:21). Alt verset asemănător: 5:24-26.
91. Ad-Darr
(الضار)
„Păgubitorul” „Vă vom încerca cu puțină spaimă, foamete, lipsuri de bunuri, de suflete și de roade...” (Qur’an 2:155). Alte versete: 6:17 ; 2:214.
92. An-Nafi‘
(النافع)
„Folositorul” „Oare n-au văzut ei că Allah dă daruri din belșug cui voiește El sau le împuținează [cui voiește El]?...” (Qur’an 30:37)
93. An-Nur
(النور)
„Lumina” „Allah este lumina cerurilor și a pământului. Lumina Lui seamănă cu o firidă în care se află o lampă. Lampa este într-un vas de cristal, iar acesta pare a fi o stea scânteietoare. ea se aprinde de la un pom binecuvântat, nici de la răsărit, nici de la apus, al cărui ulei aproape că luminează fără să-l fi atins focul. Lumină peste lumină! Allah călăuzește către lumina Sa pe cine voiește El...” (Qur'an 24:35)
94. Al-Hadi
(الهادي)
„Călăuzitor” „Și să știe aceia cărora li s-a dăruit știința că el [Coranul] este Adevărul venit de la Domnul tău și să creadă în el și inimile lor să se supună lui! Allah este Călăuzitorul acelora care cred pe calea cea dreaptă.” (Qur'an 22:54).
95. Al-Badi
(البديع)
„Neasemuitul” „[El este] Făcătorul desăvârșit al cerurilor și al pământului și dacă hotărăște un lucru, El spune doar: „Fii”, și acesta este!” (Qur'an 2:117).
96. Al-Baqi
(الباقي)
„Durătorul” / „Veșnicul” „Va rămâne veșnică numai fața Domnului tău, Cel plin de Slavă și de Cinste.” (Qur'an 55:27).
97. Al-Warith
(الوارث)
„Moștenitorul” „Noi dăm viață și Noi dăm moarte și Noi suntem moștenitori.” (Qur'an 15:23).
98. Ar-Rashid
(الرشيد)
„Călăuzitorul pe calea dreaptă” „...Deosebită este calea dreaptă de rătăcire, și acela care se leapădă de Taghut (diavoli) și crede în Allah, acela s-a prins de cea mai trainică toartă [Islamul], care nu se sparge niciodată....” (Qur'an 2:256).
99. As-Sabur
(الصبور)
„Răbdătorul” „O, voi, cei care credeți! Căutați ajutor întru răbdare și Rugăciune, căci Allah este cu cei răbdători!” (Qur'an 2:153). Alte versete asemănătoare: 3:200; 103:3.

Al 100-lea nume al lui Alah. Mahdi – Mesia[modificare | modificare sursă]

Al 100-lea nume al lui Allah este „Allah” numele rostit în rugăciuni.

Unele hadith-urile islamice, invocate de șiiți, sugerează că cel de-al 100-lea Nume al Domnului va fi relevat de către Mesia, alias Mahdi, la sfârșitul lumii.

Respectul datorat numelor[modificare | modificare sursă]

În islam, numele (sau oricare dintre numele) lui Dumnezeu trebuie să fie respectate. În versetele coranice sunt multe referiri despre faptul că adevărații credincioși tratează numele Domnului cu cea mai profundă considerație (spre exemplu a se vedea 33/35, 57/16, 59/21, 7/180, 17/107, 17/109, 2/45, 21/90, 23/2 ). Pe de o parte aceasta este condiționată de interzicerea – deloc necesară – de a folosi numele Domnului pentru a blestema, sau pentru a înjura (a se vedea 24/53, 68/10-11-12-13-14, 63/2, 58/14, 58/16, 2/224). Așadar menționarea numelor Domnului trebuie făcută cu umilință și respect.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]