Catedrala Nașterea Domnului din Tiraspol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Catedrala Nașterii Domnului din Tiraspol
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramNașterea Domnului
Jurisdicție religioasăTiraspolskaia i Dubossarskaia eparhia[*][[Tiraspolskaia i Dubossarskaia eparhia |​]]  Modificați la Wikidata
Tipcatedrală
ȚaraRepublica Moldova
de jure: Unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului
de facto: RMN
LocalitateTiraspol
stat cu recunoaștere limitată Нистрения / Transnistria
Date despre construcție
Stil arhitectonicrus
ArhitectPiotr Iablonski
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Perioadă construcție1998–2000
Localizare
Prezență online
sobor-tiraspol.com

Catedrala Nașterii Domnului din Tiraspol (în rusă Тираспольский Собор Рождества Христова) este cea mai mare și mai nouă biserică ortodoxă din municipiul Tiraspol, ce ține de Republica Moldova. A fost concepută de către arhitectul Piotâr Iablonski într-un stil arhitectonic rus, finalizată în anul 1999 pentru a sluji drept catedrală Episcopiei Tiraspolului și Dubăsariului, care aparține Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Printre ceremoniile care au marcat finalizarea construcției catedralei se numără, printre altele, emisiunea unei serii de timbre poștale având imaginea bisericii (vezi Timbre poștale și istoria poștală a Transnistriei) cu prilejul sărbătorii Crăciunului în anul 1999. În anul 2001, imaginea Catedralei a fost plasată pe o serie de monede comemorative de aur și argint din seria „Biserici ortodoxe din Transnistria”. În anul 2004, pe reversul bancnotei de 100 ruble transnistrene a fost plasată imaginea Catedralei (reluată și cu prilejul emisiunii din anul 2007).

Arhitectură[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]