Catedrala Greco-Catolică „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Biserica Sfinții Arhangheli

Catedrala greco-catolică Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, din municipiul Satu Mare, este una din cele mai reprezentative clădiri ecleziastice ale orașului, fiind declarată monument istoric (cod LMI SM-II-m-B-05202).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Pe locul inițial unde a fost ridicat lăcașul de cult se afla o biserică construită între anii 1799-1803, în stil baroc. În anul 1926 a luat ființă Asociația Românilor Sătmăreni, care avea printre obiective și strângerea fondurilor necesare construirii unei noi biserici, cea veche devenind neîncăpătoare. În anul 1932 încep lucrările de demolare a vechii biserici, după ce, în data de 14 iunie s-a săvârșit ultima liturghie, iar Sfintele Taine s-au dus în procesiune la Biserica romano-catolică Calvaria, unde românii greco-catolici au ținut slujbele religioase până în anul 1937, anul în care s-a finalizat construcția noii catedrale.[1]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Planurile lăcașului de cult au fost proiectate de arhitectul Victor Smigelschi (fratele pictorului Octavian Smigelschi) iar lucrarea i-a fost încredințată lui G.P. Liteanu. Edificiul respectă planimetria bizantină îmbinând-o cu elemente specifice arhitecturii românești, păstrând structura spațiului ecleziastic în nartex, pronaos, naos și altar. Întreaga clădire este dominată de o cupolă centrală pe pandative cu un diamteru de 14 metri și o înălțime la vârful crucii de 40 m. Razele de lumină pătrund prin arcadele largi ale tamburului cupolei și se resfrând în interiorul acesteia creând o lumină difuză. Coloanele exterioare au capitelurile sculptate iar placajul soclului este realizat sub forma unui brâu decorativ[2]. Edificiul este înscris în lista națională a monumentelor istorice.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Daniela Bălu, Szocs Peter Levente, Terdik Szilveszter, Arhitectura ecleziastică din Satu Mare, Editura Muzeului Sătmărean, 2008.
  2. ^ Ibidem.