Castelul fetei în alb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Castelul fetei in alb
Informații generale
AutorConstantin Chiriță
Ediția originală
Limbalimba română Modificați la Wikidata
EditurăTineretului
Țara primei aparițiiRomânia
Data primei apariții1958
Număr de pagini380
ISBNn/a
Cronologie
Cavalerii florii de cireș
Roata norocului
Roata norocului {{{text}}}

Castelul fetei în alb este al doilea

roman din pentalogia Cireșarii, o serie de romane pentru tineret, cu mare succes la publicul adolescentin (și nu numai) din România anilor 1960, 1970 și 1980 scrise de Constantin Chiriță, romancier și scenarist român, fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România. A fost publicat inițial în 1958. Autorul a făcut și mici revizii ulterioare, ultima înainte de republicarea din 1972. Ca și restul romanelor din serie, are o acțiune independentă.


Personajele principale, numite și Cireșarii sunt: Tic și Maria (care sunt frați); Lucia, Dan, Victor, Ionel, Ursu. Există și un personaj nou – o fată recent sosită în oraș.


Laura vrea să se împrietenească cu renumiții Cireșari. Din păcate, bunica ei îi interzice acest lucru, așa că Laura pornește singură către Castelul celor două cruci. Ea ajunge la castel, dar este capturată și facută prizonieră acolo. Ea le trimite un bilet Cireșarilor care urmează un traseu foarte încâlcit. În bilet fata descrie aproape toate încaperile castelului, dar omite să descrie concret locul în care se află. Cireșarii primesc în cele din urma mesajul, iar Tic pornește pe urmele primului mesager.

Deci... castel cu o mulțime de mistere, minți curioase și spirite aventuroase, personaje enigmatice, mesaje codate, ascunzișuri și o groază de „muncă” detectivistă.


Romanele pentalogiei Cireșarii sunt:


Seria Cireșarii este privită ca un reper în literatura română, atât pentru abordarea cărților de aventuri pentru tineret din epocă, cât și pentru popularitatea extraordinară pe care a avut-o în deceniile ce au urmat publicării, dar și peste generații. Romanele sunt și în prezent printre cele mai solicitate titluri românești pentru copii și tineret.

Fotografie care are ca subiect romanele Ciresarii, de Constantin Chirita, editii publicate in 2022 de Editura Roxel Cart

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • www.ciresarii.com – siteul oficial al Cireșarilor, realizat și susținut de familia autorului.
  • Editura Roxel Cart – deținătorul drepturilor de publicare pentru cele cinci volume din seria Cireșarii și alte cărți semnate de Constantin Chiriță.

Note[modificare | modificare sursă]