Casa Assan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Casa Assan
Casa Assan 1.jpg
Poziționare
LocalitateBucurești
Țara România
AdresaPiața Lahovari nr. 9, sector 1
Edificare
ArhitectIon D. Berindey
Stilneoclasic francez
Data începerii construcției1906
Data finalizării1914
Clasificare
Cod LMIB-II-m-B-19009
Poarta monumentală a grădinii casei Assan

Casa Assan, ridicată în anii 1906-1914, se găsește în București în Piața Lahovari nr. 9, sector 1 (care are în centru Statuia lui Alexandru Lahovari).

Casa Assan - scara monumentală

A fost comanditată de inginerul și industriașul Bazil G. Assan și ridicată în stil neoclasic francez de arhitectul român Ion D. Berindey.

Clădirea a intrat în patrimoniul Academiei Române și din 1945 a devenit Casa Oamenilor de Știință. Înainte de 1989 aici a funcționat restaurantul Parcul Trandafirilor.

Deși intrarea principală pare a fi cea dinspre Piața Lahovari, în realitate curtea din spate ascunde o scară monumentală din piatră ce leagă un spațiu verde amenajat de clădirea în care există o serie de încăperi maiestoase cu denumiri semnificative: Salonul Oglinzilor și Candelabrelor, Sala de Șah, Sala Zodiac, luminată printr-un amplu vitraliu cu toate semnele zodiacale, Sala de Consiliu ori Sala Edison.

În prezent, este declarată monument istoric și înscrisă în Lista monumentelor istorice din București, sector 1 cu cod LMI B-II-m-B-19009 sub titulatura „Casa Assan", azi ,,Casa Oamenilor de Știință”.