Carol Lehmann

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Carol Lehmann
Carol Lehmann.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Bran, Bran, Brașov, România Modificați la Wikidata
Decedat (96 de ani) Modificați la Wikidata
Brașov, România Modificați la Wikidata
Ocupațiefotograf
alpinist[*] Modificați la Wikidata

Carol Lehmann (n. , Bran, Bran, Brașov, România – d. , Brașov, România), ghid montan și o figură deosebită a alpinismului românesc, a contribuit la dezvoltarea mișcării montane, realizarea unor poteci de picior și adăposturi montane în România.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Bran în 1894, fiind nepotul lui Karl Lehmann, pădurar, fost ghid al S.K.V. pentru ascensiunile în Bucegi cu plecarea din Bran. A mers pe munte încă de copil, de pe la 1900 și cunoștea perfect munții Bucegi, Piatra Craiului și Munții Făgărașului.

Carol Lehmann parcurgea distanțe incredibile pentru un om obișnuit, cu punct de plecare de la locuința sa din Brașov, de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 2.

„Pentru el era o nimica toată să meargă pe jos din centrul Brașovului până la Omu, prin Râșnov și Bran, pe la uzina electrica, apoi la stâna lui Hărman cel tânăr și tot așa, până ajungea în Valea Cerbului, apoi la Mălăești, urca prin hornuri, la Lacul Țigănești, și tot așa până la Omu. După aceea, străbătea platoul Bucegilor. Îl cunoșteau până și pietrele. În tinerețe, omul acesta a venit pe jos tocmai din Siberia… De Anul Nou sărbătorea într-un mod aparte, alături de motanul lui credincios. Îl vâra în rucsac și plecau împreuna din centrul Brașovului la „Șapte scări”, cale de vreo 20 de kilometri, pe un ger de crăpau pietrele. Toată noaptea stăteau acolo, mâncau ceva, beau apă sau ceai cald din termos, apoi se întorceau acasă, ca doi prieteni de-o viață”, mai povestește Răzvan Mateescu de la Editura Mateescu, care a fost prieten de familie cu familia lui Lehmann.[2]

Realizări[modificare | modificare sursă]

În februarie 1927, Carl Lehmann împreună cu Edwin Csallner au parcurs pentru prima dată iarna, în premieră, creasta Pietrei Craiului.

În perioada 8-13 martie 1937, Carl Lehmann a făcut o școală de schi, la cabana Sâmbăta, în Munții Făgărașului, ca instructor.

Din 1936 a fost angajat de O.N.T. Brașov, ca ghid montan. În această calitate a condus pe munți mai ales turiști străini.

În afară de ocupația de ghid, Carl Lehmann a lucrat la dezvoltarea infrastructurii montane precum:

- construcția de poteci montane: drumul de legătură între Prepeleag și noua cabană Mălăești (Bucegi), a marcat poteca de-a lungul crestei Pietrei Craiului;

- construcția sau reconstrucția cabanelor Curmătura și Grind - ulterior refugiu (Piatra Craiului), Bunloc (Piatra Mare), Mălăești (Bucegi), Poiana Teslei, Pasul Predeluș, Valea Rece, a refugiilor Grind, Peștera de gheață, 7 Noiembrie și la Scări – în Piatra Mare.

Frumusețile alpine i-au deschis lui Carl Lehmann gustul pentru arta fotografică, așa că a imprimat pe peliculă mii de imagini cu peisaje din munții cutreierați de el.

Carl Lehmann cunoaște atît de bine munții Bucegi, Piatra Mare, Cristianul Mare, Piatra Craiului, Munții Făgărașului și Ciucașul, și la 90 de ani, cînd i se vorbea de un colț, de o vale, o potecă, un pîrîu oarecare, imediat te completa cu o mulțime de amănunte. În afară de bibliotecă, de fotografii și documentele pe care le posedă, Lehmann însuși apare ca o adevărată enciclopedie alpină.

Referindu-se la calitățile lui de ghid, doctorul Alexandru Rudeanu l-a caracterizat astfel: „Pentru versantul nordic (al Munților Făgărașului, n.n.) trebuie să vorbim în primul rînd de Lehmann de la Oficiul de turism Brașov. Trebuie să spunem numaidecît că nu este vorba de o călăuză obișnuită, ci de un excelent camarad de munte. Cunoaște regiunea foarte bine, știe nomenclatura exactă a locurilor și este un gentleman perfect…”, după cum se precizează într-un interviu acordat de Lehmann la împlinirea a 90 de ani în publicația Almanah Turistic 1985.

Acesta s-a stins din viață în 1990 iar astăzi, o stradă din Brașov îi poartă numele, la poalele Dealului Melcilor.

Recunoaștere[modificare | modificare sursă]

În amintirea lui Carol Lehmann, una dintre străzile din spatele fostei fabrici Carpatex, de la baza Dealului Melcilor, îi poartă numele. Denumirea străzii este oarecum confuză, „Karl Lehmann”, deoarece nu se știe cu siguranță dacă autoritățile care au botezat-o la acea vreme au comis eroarea din cauza faptului că acesta era cunoscut și sub numele de Karl sau au încurcat numele cu cel al bunicului său.

De asemenea, un club montan îi poartă numele, Asociatia Eco-Club Montan „Carol Lehmann” Brașov, înființat în 2001, iar un refugiu din Munții Piatra Craiului (Vârful Ascuțit), construit la sugestia lui, a primit numele său.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ionuț Dincă. „Cine este Carol Lehmann, „zeul muntelui" din Brașov”. Accesat în . 
  2. ^ Răzvan Mateescu. „Carol Lehmann, povestea omului de stâncă”. Accesat în .