Camargue

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Harta deltei Camargue

Camargue sau Delta Ronului este o regiune mlǎștioasǎ din sudul Franței, care se formeazǎ prin despǎrțirea de la fluviul Ron a mai multor brațe. Suprafața totalǎ este de 930 km ² (145,300 ha). Este una dintre cele mai bine protejate delte din întreaga lume. Întreaga regiune este, de fapt, inclusǎ în granițele Parcului Național Camargue, zonǎ protejatǎ încǎ din 1970.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Rezervația acoperǎ o suprafațǎ de 80.000 hectare, incluzând aici mlaștini, pașuni, pǎduri, dune de nisip și sǎrǎturi. Este cea mai mare deltǎ din Europa Occidentală. Regiunea este celebrǎ pentru vremea asprǎ, cu peste 300 de zile pe an în care biciuie Mistralul, un vânt rece și uscat care bate dinspre nord-vest peste întreaga Vale a Ronului. O treime din suprafața deltei este strict protejatǎ, accesul oamenilor fiind interzis cu desǎvârșire.

Protecție[modificare | modificare sursă]

Stufăriș în Camargue

Asprele mǎsuri au fost luate în scopul salvǎrii și conservǎrii speciilor rare de plante și animale, precum și pentru menținerea ecosistemului local, care este foarte fragil. În restul teritoriului deltei, cu un permis special, sunt acceptate vânătoarea, agricultura și extracția sǎrii. Câmpurile cu sǎrǎturi sunt situate în sud-estul deltei, sarea fiind recoltatǎ aici încǎ din perioada dominației romane.

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Camargue adǎpostește o bogatǎ biodiversitate, cu toate acestea delta este renumitǎ în întreaga lume pentru trei specii: o rasă de tauri negri mai mici și mai supli decât cei pentru corida, frumoșii Cheval Camarguais, o rasǎ localǎ de cai albi, alǎturi de cei peste 50.000 de flamingo roz care poposesc în mlǎștini în timpul lunilor de vară. Eco și etnoturismul sunt dezvoltate impecabil, în Delta Ronului organizându-se anual Festivalul Camargue prin care se celebreazǎ, cu mare fast, întreaga regiune. În lunile iunie, respectiv noiembrie, are loc Festivalul Cailor din Saintes-Maries-de-la-Mer și Festivalul Taurilor.

Legături externe[modificare | modificare sursă]