Calçot

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Calçot
Calçot

Calçot (pronunțare în catalană: [kəlˈsɔt]) este un tip de ceapă verde. Numele calçot provine din limba catalană. Calçotul din Valls ( Tarragona, Catalonia, Spania ) este un produs cu indicație geografică protejată, înregistrat în UE.

Ceapa de tip calçot este mai puțin bulboasă decât ceapa și are au o lungime între 15 și 25 cm (partea albă) și un diametru de 1,7 până la 2,5 cm la rădăcină.

Originea calçotului și a metodei sale de gătit este în orașul Valls, Catalonia, Spania, unde se celebrează recolta de calçot printr-un eveniment anual. În zilele noastre, în Catalonia există mii de adunări culinare centrate în jurul calçots, numite calçotades (singular: calçotada). La aceste evenimente se prepară calçots în mod tradițional: se pun pe grătar la foc încins, se înfășoară în ziar, se servesc pe plăci de teracotă și se mănâncă, după ce se curăță cu mâinile goale, scufundandu-le unul câte unul în sos salvitxada (sos făcut cu migdale).

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Originea cuvântului calçot provine de la termenul „calçar” în catalană, care corespunde cu hilling . Prin urmare, cuvântul „calçot” înseamnă aproximativ „ceea ce a fost deal”. Acest lucru se datorează faptului că ceapa calçot își obține forma și textura caracteristică prin acest proces.

Cuvântul „calçar” în sine înseamnă literal „a încălță”,[1] și, în cele din urmă, derivă din latinescul calceus, un tip de încălțăminte care acoperea glezna și tibia inferioară - de unde și utilizarea sa prin analogie în acest context.

Origine[modificare | modificare sursă]

Originea soiului este disputată, dar una dintre cele mai frecvent acceptate versiuni [nesusținute] ale istoriei sale este că au fost dezvoltate de Xat de Benaiges, un fermier țăran din Valls la începutul secolului al XX-lea. Se spune că el a fost primul care a plantat muguri de ceapă de grădină, acoperindu-i cu pământ, astfel încât o porțiune mai lungă a tulpinilor a rămas albă și comestibilă.

Calçotada[modificare | modificare sursă]

Cel mai tradițional mod de a mânca calçot este la o calçotada (plural: calçotades), o sărbătoare gastronomică care se desfășoară între noiembrie și aprilie, în care se consumă calçot la grătar în cantități foarte mari.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „calçar”. Diccionari de la llengua catalana. Institut d'Estudis Catalans.