Căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle

Prințul Harry și Meghan Markle în 2018
Locațiecapela St George, Palatul Windsor, Regatul Unit
DataSâmbătă, 19 mai 2018

Căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle a avut loc la 19 mai 2018 la capela St George de la Palatul Windsor. Mirele, Prințul Harry, este membru al familiei regale britanice, iar mireasa, Meghan Markle, este o actriță americană.

Anunțul logodnei[modificare | modificare sursă]

Prințul Harry și Meghan Markle în 2017

Prințul Henry de Wales, cunoscut ca Prințul Harry,[1][notes 1] este al doilea fiu al Prințului Charles de Wales și al Dianei, Prințesă de Wales, și Meghan Markle, o actriță americană cunoscută pentru rolul ei din serialul TV Suits au început o relație în iunie 2016. Relația a fost recunoscută pentru prima dată public la 8 noiembrie 2016, când secretarul de comunicații al familiei regale a făcut o declarație oficială care se referea la "valul de abuz și hărțuire" îndreptat spre Markle.[2]

La 27 noiembrie 2017, Casa Clarence a anunțat că Prințul Harry se va căsători cu Meghan Markle în primăvara anului 2018.[3] Ei s-au logodit mai devreme în aceeași lună, la Londra, Prințul Harry dăruindu-i lui Megan un inel de logodnă personalizat realizat de Cleave and Company, alcătuit dintr-un diamant central mare din Botswana, cu două diamante mai mici din colecția de bijuterii a mamei sale.[4] În același timp s-a anunțat că după căsătorie ei vor locui la Nottingham Cottage, un complex imobiliar ce face parte din structura Palatului Kensington, unde locuiesc deja Prințul William și membrii familiei sale.[5]

Deoarece Harry este al șaselea în linia de succesiune la tronul britanic,[6][notes 2] el trebuie să obțină permisiunea regală pentru a se căsători, conform Actului de Succesiune a Coroanei din 2013.[notes 3] Regina și Ducele de Edinburgh s-au exprimat încântați de știre. După anunț, cuplul a dat un interviu exclusiv lui Mishal Husain de la BBC News.[5]

Ceremonia[modificare | modificare sursă]

Ceremonia religioasă a avut loc sâmbătă, 19 mai 2018, la Capela St. George de la Castelul Windsor.[8] Este locul unde, anterior, a avut loc nunta unchiului prințului Harry, Contele de Wessex, nunta vărului său, Peter Phillips, precum și binecuvântarea pentru căsătorie a Prințului de Wales și a Ducesei de Cornwall, mama vitregă a lui Harry.[9]

Primele 2.640 de persoane (1.200 de tineri, 200 de membri ai organizațiilor caritabile, 100 de elevi de la școlilele învecinate, 610 membri ai comunității castelului și 530 de angajați regali) care au fost invitate în parcul Castelului Windsor să participe la sosirea mirilor și a oaspeților lor, au intrat în parc începând cu ora locală 10:30.[10]

Ceremonia, condusă de Protopopul de Windsor Dean David Conner a început la ora 12 pm. Cuplul s-a căsătorit în conformitate cu ritualul tradițional al Bisericii Anglicane. Reverendul american Michael Bruce Curry, primul episcop de culoare aflat în fruntea Bisericii Episcopale americane[11] a ținut un discurs despre iubire și Iisus iar arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a oficiat ceremonia jurămintelor.

Anterior, sora lui Lady Diana a citit un fragment din Cântarea Cântărilor, un poem de dragoste (8.6: "Pune-mă ca o pecete pe inima ta").

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Harry is a traditional nickname for Henry—see also Henry.
  2. ^ Catherine, Ducesă de Cambridge este însărcinată la data de January 2018. Dacă ea va naște înaintea nunții, Harry va fi al șaselea în linia de succesiune în momentul ceremoniei.
  3. ^ The Succession to the Crown Act 2013 allows the monarch to veto marriages of members of their immediate family, a right which is limited to the first six persons in the line of succession.[7]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Prince Harry”. The Royal Household. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ Vallance, Adam (). „A Statement by the Communications Secretary to Prince Harry”. The Royal Family. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  3. ^ Clarence House [ClarenceHouse] (). „The Prince of Wales is delighted to announce the engagement of Prince Harry to Ms. Meghan Markle. pic.twitter.com/zdaHR4mcY6” (Tweet). Accesat în . 
  4. ^ „Prince Harry and Meghan Markle engaged: Royal knew fiancee was 'the one' from 'very first time we met'. The Daily Telegraph. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  5. ^ a b Siddique, Haroon; Watt, Holly; Booth, Robert (). „Prince Harry to marry Meghan Markle”. The Guardian. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  6. ^ „Succession”. Royal.uk. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  7. ^ Luckel, Madeleine (). „Why Prince Harry Would Have to Get the Queen's Permission to Propose to Meghan Markle”. Vogue. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  8. ^ „Royal Wedding”. St George's Chapel. . Arhivat din original la . 
  9. ^ „This Is What Royal Weddings at Windsor Are Really Like”. Town & Country (în engleză). . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  10. ^ „Le programme, heure par heure, du mariage de Meghan et Harry”. .
  11. ^ „Mariage du prince Harry et Meghan Markle : comment va se dérouler la journée”. .