Călărețul din Madara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Călărețul din Madara
Patrimoniul Mondial UNESCO
JEŹDZIEC Z MADARY.JPG
Călărețul din Madara
Țara Flag of Bulgaria.svg Bulgaria Modificați la Wikidata
Tip Cultural
Criterii (i),(iii) Modificați la Wikidata
Referință 43 Modificați la Wikidata
Regiunea** Europa și America de Nord
Anul 1979 (Sesiunea a 3-a)
Călărețul din Madara se află în Bulgaria
Călărețul din Madara
Călărețul din Madara
Călărețul din Madara (Bulgaria)
Poziția geografică
Coordonate Coordonate: 43°18′N 27°09′E / 43.3°N 27.15°E / 43.3; 27.1543°18′N 27°09′E / 43.3°N 27.15°E / 43.3; 27.15
* Lista Patrimonului Mondial
** Regiunile după clasificarea UNESCO

Călărețul din Madara (în bulgară Мадарски конник, Madarski konnik) este un relief sculptat în Evul Mediu timpuriu într-o stâncă de pe platoul Madara, la est de Șumen, în nord-estul Bulgariei, lângă satul Madara. Monumentul datează din preajma anului 710 e.n. și este înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO din 1979.

Relieful reprezintă un călăreț, la 23 m înălțime, pe o stâncă aproape verticală, de 100 m înălțime. Călărețul, cu fața spre dreapta, aruncă o suliță într-un leu aflat la picioarele calului. În fața lui zboară o acvilă și după el aleargă un câine. Scena reprezintă simbolic o victorie militară. Monumentul a fost realizat în timpul hanului bulgar Tervel, și reprezintă probabil chiar pe han și o faptă a bulgarilor, trib turcic nomad de războinici stabilit în Bulgaria de nord-est la sfârșitul secolului al VII-lea și, după ce s-a amestecat cu slavii locali, a dat naștere poporului bulgar. Alte teorii leagă relieful de tracii antici, susținând că el reprezintă un zeu trac.

Recunoașterea[modificare | modificare sursă]

Călărețul din Madara este reprezentat pe aversul monedelor bulgărești de mică valoare (1 până la 50 stotinki) emise în 1999 și 2000.[1] Călărețul din Madara a câștigat în 2008 un sondaj pentru stabilirea designului viitoarelor monede euro bulgărești, cu 25,44% din voturi.[2][3]

Vârful Madara de pe insula Livingston din Insulele Shetland de Sud, Antarctica, este botezat după situl istoric de la Madara.

Note[modificare | modificare sursă]