Sari la conținut

Când se va trezi Cel-care-doarme

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Când se va trezi Cel-care-doarme
Informații generale
AutorH.G. Wells
Subiectcălătorie în timp
Genroman științifico-fantastic
Ediția originală
Titlu original
When The Sleeper Wakes
Limbalimba engleză Modificați la Wikidata
Țara primei aparițiiAnglia
Data primei apariții1899, 1910
Număr de pagini274
ISBN1-4264-5876-2
Cronologie
Love and Mr Lewisham

Când se va trezi Cel-care-doarme[1] este un roman din 1899/1910 scris/revizuit de H. G. Wells. Versiunea/povestirea When the Sleeper Wakes din 1899 a fost revizuită în 1910 sub denumirea The Sleeper Awakes.

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Graham, eroul principal, se trezește după 200 de ani de somn cataleptic. Aceiași temă a somnului o folosesc Edward Bellamy (în Privind în urmă), Washington Irving (Rip van Winkle) sau William Morris (Vești de nicăieri).

Viitorul este „în esență, o exagerare a tendințelor contemporane: clădiri mai înalte, orașe mai mari, capitaliști mai răi și muncitori mai deznădăjduiți și mai exploatați” («Încercare de autobiografie»).

Prin jocul dobânzilor, averea lui Graham a devenit enormă. Averea este administrată de Consiliu, cel care conduce lumea pe baza a 14 poliții care țin în frâu milioanele de oameni din Compania Muncii.

Trezirea lui Graham declanșează răscoala care mocnea de ceva vreme. Dar, după ce Consiliul este înlăturat, puterea nu este preluată de Graham, ci de Ostrog, prefigurare a dictatorilor fasciști de mai târziu care au știut să manipuleze nemulțumirea maselor împotriva burgheziei.

Povestirea din 1897, „O poveste a zilelor ce vor veni”, are loc pe același fundal.

Romanul „Când se va trezi Cel-care-doarme” stă la baza scenariului filmului de comedie științifico-fantastic din 1973 Adormitul[2] cu Woody Allen.[3]

Traduceri în limba română

[modificare | modificare sursă]
  • 1963 - Când se va trezi Cel-care-doarme, în Opere alese, volumul II: Războiul lumilor, ed. Tineretului, Colecția SF, traducere Mihu Dragomir și C. Vonghizas, 696 pag.
  1. ^ Conform traducerii titlului romanului de Ion Hobana în prefața cărții H.G. Wells - Omul invizibil. Primii oameni în Lună, Editura Pt. Literatură, 1966
  2. ^ Sleeper.Adormitul la Cinemagia
  3. ^ James Robert Parish, Michael R. Pitts. The great science fiction pictures: Volume 1, Scarecrow Press, 1977. Pg. 298: "Iconoclastic film star /filmmaker Woody Allen turned his comedic genius to a satirical look into the future with a storyline that owes a nod of gratitude to HG Wells' When the Sleeper Awakes."

Legături externe

[modificare | modificare sursă]