Bătălia din Donbas (2022–prezent)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bătălia din Donbas
Parte din Bătălia din Donbas (2022)[*],Războiul ruso-ucrainean Modificați la Wikidata

Informații generale
Perioadă18 aprilie 2022 – prezent
(1 an, 11 luni, 4 săptămâni și 2 zile)
LocDonbas, Rusia
49°N 38°E ({{PAGENAME}}) / 49°N 38°E
RezultatÎn desfășurare
Beligeranți
 Rusia
Republica Populară Donețk
Republica Populară Lugansk
 Ucraina[1]
Efective
120.000–150.000[2][3]40.000–50.000[4]
Pierderi
Necunoscut, dar pierderi greleNecunoscut, dar pierderi grele~9.000+ de civili uciși, peste 5.100 de răniți
Rapoartele variază foarte mult

Bătălia din Donbas este o ofensivă militară în curs de desfășurare care face parte din ofensiva mai largă din estul Ucrainei a invaziei rusești a Ucrainei din 2022. Bătălia a început la 18 aprilie 2022 între forțele armate ale Rusiei și Ucrainei pentru controlul provinciilor (oblaste) Donețk și Luhansk. Analiștii militari consideră că bătălia face parte din a doua fază strategică a invaziei.[5][6]

Strategia inițială a Rusiei în acest sector a fost de a încercui trupele ucrainene din Donbas și de a anexa toate regiunile Donețk și Luhansk la statele separatiste susținute de Rusia, Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk, în timp ce obiectivul ucrainean este de a elibera teritoriile ocupate.[7][8]

La 23 iunie 2022, oficialii ruși susțineau că controlează 55% din regiunea Donetsk. Până la 3 iulie, Rusia pretindea că controlează întreaga oblast Luhansk, iar forțele ruse și separatiste controlau orașele Mariupol, Sievierodonetsk, Lysychansk, Rubizhne și multe altele. În septembrie 2022, în timpul contraofensivei, Ucraina a recucerit Bilohorivka, un sat situat în apropiere de Lysychansk, în regiunea Luhansk, și orașele Lyman și Sviatohirsk din regiunea Donețk. Până la 16 ianuarie 2023, Rusia a capturat Soledar.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ukraine war: Russia bombards cities as eastern offensive begins”. BBC News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Ukraine: Facing the Russian Army on the front line in Donbas”. BBC News. . 
  3. ^ „Ukraine war: Russia bombards cities as eastern offensive begins”. BBC News. . 
  4. ^ „Ukraine war: Russia bombards cities as eastern offensive begins”. BBC News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Bullock, Thomas; Fiorenza, Nicholas (). „Ukraine conflict: Russia begins Donbas offensive”. Janes Defence. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Єрмак: Почалася друга фаза війни, але у ЗСУ все надійно”. www.ukrinform.ua (în ucraineană). Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Kirby, Paul (). „Donbas: Why Russia is trying to encircle Ukraine's east”. BBC News (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Ellyatt, Holly (). „Russia and Ukraine's battle for Donbas could decide the war — and it could go either way”. CNBC (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în .