Buyeo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hangeul.svg Acest articol conține text în limba coreeană. Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în loc de Hangul sau Hanja.
Regatul Buyeo
부여(夫餘)
Regat
Blank.png
secolul II î.Hr. – 494 Blank.png
 
Blank.png
 
Blank.png
Localizarea Regatului Buyeo
Statele coreene antice de dinainte de Cele Trei Regate
Capitală Necunoscută
Limbă/limbi Limba Buyeo
Religie Șamanism
Formă de guvernare Monarhie
Rege
 - ?-? Hae Mosu (primul)
 - ?-494 Jan
Epoca istorică Antichitate
 - Fondarea secolul al II-lea î.Hr.
 - Prăbușirea 494 d.Hr.

Buyeo sau Puyŏ (pronunțarea coreeană: [pujʌ]), Fuyu în chineză, a fost un regat coreean antic situat din Manciuria până în nordul Coreei, care a existat din secolul al II-lea î.Hr. până în 494. Rămășițele sale au fost absorbite de către regatul vecin, Goguryeo în 494. Atât Goguryeo cât și Baekje, două dintre Cele Trei Regate ale Coreei, s-au considerat națiuni succesoare ale Buyeo.

Deși înregistrările sunt insuficiente și contradictorii, este speculat că, în 86 î.Hr., Dongbuyeo (Buyeo de Est) s-a ramificat, întrucât Buyeo original este uneori menționat ca Bukbuyeo (Buyeo de Nord). Jolbon Buyeo era un mic stat tribal situat în nordul peninsulei coreeane și în Manciuria. Potrivit Samguk Sagi, în 504, emisarul ce ridica tributul, Yesilbu, menționează că aurul din Buyeo nu mai poate fi obținut ca tribut deoarece Buyeo a fost alungat de Malgal și Somna și absorbit de Baekje. De asemenea, este demonstrat că Împăratul Shizong dorea ca Buyeo să își recâștige fosta sa glorie. În 538, la mult timp după căderea Buyeo, Baekje s-a redenumit Nambuyeo (Buyeo de Sud).

„Buyeo” se poate referi, de asemenea, la un nume de familie din Baekje sau la Comitatul Buyeo din Coreea de Sud.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Bukbuyeo[modificare | modificare sursă]

Istoria timpurie[modificare | modificare sursă]

Fondatorul regatului Buyeo a fost, probabil, Dongmyeong, care nu are nicio legatură cu Jumong, cel care a fondat Goguryeo. După înființarea sa, Haemosu (解 慕 漱: fiul cerului) a adus curtea regală la noul său palat, fiind proclamat apoi Rege. Haemosu și-a numit noua împărăție „Buyeo” pentru a arăta că el era adevăratul moștenitor al Regilor din Buyeo. În general, acest Buyeo este adesea cunoscut sub numele de „Bukbuyeo” (Buyeo de Nord).

Jumong este descris ca fiind fiul lui Haemosu și Yuhwa(柳花), care a fost o fiică a Habaek-ului(河伯).

În atac[modificare | modificare sursă]

La începutul secolului al III-lea, Gongsun Du, un dictator militar chinez din Liaodong, a încurajat Buyeo să atace Xianbei în nord și Goguryeo în est.D upă distrugerea familiei Gongsun, statul nordic chinez Cao Wei l-a trimis pe Guanqiu Jian să atace Goguryeo.