Burton's Gentleman's Magazine

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Burton's Gentleman's Magazine

Ediția din septembrie 1839 a Burton's Gentleman's Magazine, care a inclus prima publicare a povestirii „Prăbușirea Casei Usher”.
RedactorEdgar Allan Poe  Modificați la Wikidata
Primul număr  Modificați la Wikidata
ȚarăStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Limbălimba engleză  Modificați la Wikidata

Burton's Gentleman's Magazine and American Monthly Review (sau uneori ...and Monthly American Review) sau, mai simplu, Burton's Magazine, a fost o publicație literară ce a apărut la Philadelphia din 1837 până în 1841. Fondatorul său a fost William Evans Burton, un imigrant de origine engleză în Statele Unite ale Americii care a condus, de asemenea, un teatru și a fost un actor de mică importanță.

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

Revista a publicat poezii, proză, eseuri, cu un accent pe viața sportivă. Articolele sportive se refereau la navigație, crichet, vânătoare etc. Pentru a concura cu alte reviste ale vremii, Burton's a inclus ilustrații suplimentare și o hârtie mai groasă decât cea standard.

Edgar Allan Poe[modificare | modificare sursă]

Frontispiciul ediției din iulie-decembrie 1839, cu numele lui Burton și Poe

Cel mai faimos colaborator al revistei a fost Edgar Allan Poe, care a fost o scurtă perioadă și redactor în 1839. Ediția din iunie 1839 a revistei Burton's a inclus notița că proprietarul ei a „făcut aranjamente cu Edgar A. Poe, Esq., fost redactor la Southern Literary Messenger, pentru a-și dedica abilitățile și experiența lui pentru o parte a sarcinilor redacționale ale Gentlemen's Magazine”. Poe a fost de acord să furnizeze aproximativ 11 pagini de material original pe lună și a fost plătit cu 10 dolari pe săptămână, iar numele său a fost adăugat lângă cel al lui Burton.[1] În Burton's, Poe a publicat povestiri binecunoscute acum precum „Omul făcut bucăți”, „Prăbușirea Casei Usher”, „William Wilson”, „Morella”, „Convorbirea dintre Iros și Carmion” și altele. Neînțelegerile dintre cei doi l-a determinat pe Burton să-l concedieze pe Poe în iunie 1840.

În 1841, Burton a vândut revista lui George Rex Graham. Ea a fuzionat atunci cu Atkinson's Casket pentru a deveni Graham's Magazine.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Printre alte reviste americane în care a publicat Edgar Allan Poe se numără:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Oberholtzer, Ellis Paxson. The Literary History of Philadelphia. Philadelphia: George W. Jacobs & Co., 1906. p. 286

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Silverman, Kenneth. Edgar A. Poe: Mournful and Never-ending Remembrance. Harper Perennial, 1991. p. 143-44.
  • Sova, Dawn B. Edgar Allan Poe: A to Z. Checkmark Books, 2001.