Sari la conținut

Bufniță polară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bufnița polară
Femelă
Mascul
Stare de conservare

Vulnerabil  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Strigiformes
Familie: Strigidae
Gen: Bubo
Specie: B. scandiacus
Nume binomial
Bubo scandiacus
(Linnaeus, 1758)

     Breeding      Non Breeding
Sinonime

Strix scandiaca Linnaeus, 1758
Nyctea scandiaca Stephens, 1826

Bufnița polară (Bubo scandiacus) este o pasăre răpitoare care face parte din ordinul Strigiforme, familia Strigidae. Trăiește în ținuturile polare nordice de tundră. Femela este mai mare, albă cu striuri și pete negricioase. Masculul este mai mic, aproape complet de culoare albă. Prada lor constă din lemingi și alte rozătoare polare, dar și potârnichi de zăpadă sau iepuri. Vânează pe lumină. Cuibărește în regiunile mlăștinoase, pe movile de pământ. Iarna, în căutarea hranei, migrează spre sud. Ca adaptare la clima rece, are penajul foarte dens și picioarele îmbrăcate în pene. Ea este totuși alba și se camuflează în zăpadă extrem de ușor și rapid.

Arealul de răspândire al păsării

Periclitarea speciei

[modificare | modificare sursă]
Bufniță polară din tundra Alaskăi.

Fără a lua în considerare dușmanii naturali puțini ai bufniței, ca păsările răpitoare, lupii de mare (Stercorariidae) sau vulpile polare (Vulpes lagopus), numărul lor a scăzut drastic prin vânarea ei în perioada de iarnă, în trecut în Canada, azi vânarea fiind interzisă. Dar este încă perclitată de circulația mare de autocamioane. În Scandinavia scăderea efectivului de păsări este explicată prin procesul de încălzire globală a climei pe glob. IUCN a înscris bufnița polară pe lista roșie a speciilor periclitate având statusul de "Vulnerabil".[2]

Bubo scandiacus - MHNT
  1. ^ BirdLife International (). Bubo scandiaca. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2013.2. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 
  2. ^ „BirdLife International 2017. Bubo scandiacus . The IUCN Red List of Threatened Species”. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Snowy owl
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Bufniță polară