Budismul în Coreea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Templul budist Haeinsa.
Călugări budiști coreeni în curtea templului Haeinsa.

Budismul a fost indrodus oficial în Coreea în anul 372 d.Hr , în varianta Mahayana , prin intermediul relațiilor comerciale și conflictuale cu dinstiile Jin și Qin Târzie din China . Când budismul a ajuns în Coreea , acolo era așa numita Perioadă a celor Trei Regate rivale , acestea fiind : Goguryo în nord , Baekje în sud-vest și Silla în sud-est .

Inițial coreeni erau adepți unei forme de șamanism coreean cunoscut sub numele de Mugyo , dar odată cu venirea budismului tot mai mulți coreeni au adoptat noua religie . Budismul a conviețuit cu mugyo și a avut loc un sincretism între tradițiile celor două religi .

Curând diverși călugări budiști au început să mărească influiența și popularitea budismului în Coreea . De exemplu , în anul 526 călugărul budist Gyeomik din Baekje a călătorit pe mare până în sudul Indiei , pentru a învăța limba sanscrită și pentru a studia textele Vinaya , referitoare la regulile monahale ale budismului . Un alt călugăr , numit Paya , a fost discipolul lui Zhiyi , al patrulea patriarh budist din China și fondatoru școlii budiste chinezești Tiantai . Paya a răspândit ideile școlii Tiantai și ale budismului în general în întreaga Peninsulă Coreeană .

Tot în această perioadă , în Coreea au apărut trei școli budiste :

  • secta Samnon
  • secta Gyeyul
  • secta Yeolban

În anul 668, Regatul Silla a reușit să unifice sudul Peninsulei Coreene sub autoritatea sa , dând naștere la o perioadă de stabilitate politică ce a durat 100 de ani . Acest lucru a dus la un mare nivel de interes asupra studiilor științifice ale budismului coreean . În această perioadă au fost construite multe temple , mănăstiri , statui și pagode budiste foarte frumoase .

Budismul a înflorit de asemenea în nordul peninsulei sub conducerea Regatului Balhae , stabilit după căderea Regatului Goguryo . În timpul acestui regat budismul a devenit religie de stat . Prin secolul al VII-lea din China este introdusă secta Chan , cunoscută în Coreea sub numele de Seon .

În anul 918 d.Hr , o nouă dinastie , Dinastia Goryeo , a unit întreaga Coree sub autoritatea sa , iar budismul a devenit religie de stat . Curând călugări budiști au devenit corupți de putere , ridicând controverse antibudiste din partea personalităților politice din aceea vreme , dar au existat și călugări care au contribuit cu ceva bun . De pildă călugării Gyeonghan Baeg'un , Taego Bou și Naong Hyegeun . Toți acești trei călugări au au plecat în China , care era conduă de dinastia mongolă Yuan , pentru a aduce învățăturile școlii budiste Linji . Un eveniment istoric semnificativ al perioadei Goryeo a fost editarea canoanelor budiste chinezești sub forma unei mari colecți de scrieri pe blocuri de lemn , colecție sub numele de Tripitaka Coreeană (팔만 대장경) . Două ediți au fost făcute , între anii 1210-1231 , iar a doua între 1214-1259 . Prima ediție a fost distrusă în timpul unui incendiu , cauzat de un atac mongol din anul 1232 . Cea de adoua există și în ziua de azi la templul coreean Haeinsa . Această ediție a Tripitaka a fost de înaltă calitate, și a servit ca versiunea standard a Tripitaka în Asia de Est timp de aproape 700 de ani .

În anul 1388 , un general foarte influient a dat o lovitură de stat detronând dinastia Goryeo și întemeiând Dinastia Joseon , cu sprijinul unei mișcări neo-confucianiste . În ciuda faptului că noua dinastie era adeptă a neo-confucianismului și persecuta budiști , budismul a continuat să prospere din punct de vedere intelectual , mai ales școala Seon . Conform izvoarelor istorice în perioada dinastiei Joseon numărul templelor și mănăstirilor budiste a scăzut de la câteva sute la doar 36 de lăcașuri budiste . Unul dintre cele mai importante motive pentru care suprimarea budismului a luat șfârșit a fost ajutorul acordat armatei coreene din partea călugărilor budiști războinici împotriva invaziilor japoneze în Coreea , invazi între anii 1592-1598 . În aceea vreme guvernul coreean era slab întărit și liderii Sangha (comunității budiste) au luat hotărârea să antreneze călugări și să-i transforeme în trupe milittare profesioniste care să ajute armata în schimbul încetării persecuțiilor . Prezența armatei călugărilor a fost un factor critic în eventuala expulzare a invadatorilor japonezi .

În anul 1868 începe în Japonia Perioada Meiji , caracterizată prin abolirea shogunatului și a sistemului militar feudal și înlocuirea acestuia cu Imperiul Japonez modern . După această reorganizare politică are loc pierdera puterii budismului în Japonia . Diverși misionari budiști japonezi sosesc în Coreea în această perioadă pentru a aduce diverse școli budiste japoneze cum ar fi Jōdo Shinshū și Nichiren . Venirea acestor școli a dus la formarea unor noi secte coreene cum ar fi școala budistă Won .

În ziua de azi chiar dacă Coreea a fost divizată politic în Coreea de Nord și Coreea de Sud , budismul a continuat să fie religia predominantă din peninsulă , cu toate că în nord au existat unele mișcări comuniste ce au încercat să-l interzică .