Bridgestone

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Bridgestone este un fabricant de anvelope din Japonia.

Cuprins

I. Prezentarea companiei;

II. Istoricul: • Nasterea primei anvelope si infiintarea companiei; • Ce este in nume;

III.Activitate: • Progresul tehnologic introduce Bridgestone in Formula 1; • Tehnologia avansata Bridgestone revolutioneaza industria anvelopelor; • Expansiunea internationala conduce la incorporarea companiei Firestone; • Fondatorul companiei moare dar mostenirea lăsata de el este inca vie; • Extinderea Bridgestone in afara granitelor; • Oferirea unor produse de calitate superioara; • Brigestone devine cea mai mare producatoare de anvelope;

IV. Tehnici de management: • Expansiunea domeniului afacerii bazata pe o strategie bine definita pe termen lung; • Construirea unei structuri manageriale dinamice si globale; • Intoarcerea la primele principii.

I. Prezentarea companiei

Compania japoneza de anvelope Brigestone a fost fondata in 1931 de catre Shajiro Ishibashi in Kurume, Fukuoka din Japonia. In momentul de fata Brigestone ocupa primul loc in ierarhia mondiala a fabricantilorde anvelope urmata de Michlin si Good-Year.

II. Istoricul companiei

• Nasterea primei anvelope si infiintarea companiei:

Toate companiile au un inceput. Si fiecare companie are un fondator. Totusi, unele companii al caror fondator a fost sigur de ideea lui, exact ca in cazul Bridgestone, chiar inainte de a se aventura pe piata anvelopelor Shojiro Ishibasi s-a a fi un adevarat antrepenor. In 1925 a pus bazele productiei in masa pentru „Tabi”, o marca japoneza traditionala de incaltaminte, in orasul Kurume din insula Kyoshu. Motivat de industrializarea rapida a Japoniei, Shojiro Ishibasi a făcut cercetari pe piata anvelopelor si a produs prima sa anvelopa in anul 1930. In 1931 Ishibashi si-a vazut visul visul de a deveni primul producator japonez de anvelope realizat, atunci cand a pus bazele companiei „Bridgestone Tire Company”.

• Ce este in nume? Totul. Ishibashi a tinut cont de acest lucru cand a dat numele companiei sale. La acea vreme produsele americane si britanice erau foarte cautate, fapt ce l-a daterminat sa decida capitalizarea pe plan international a companiei sale. De fapt, Bridgestone este traducerea literara in engleza a numelui Ishibashi, care inseamna „Stone Bridge” (Podul de Piatra), insa lui i-a placut mai mult numele cu cele doau cuvite inversate „Bridge Stone” (Piatra pentru Pod).

III. Activitatea

• Brigestone devine cea mai mare producatoare de anvelope: Dupa un sfert de secol, inceputul anilor 50 a marcat cresterea rapida a companiei.Prima prioritate a fost sa-si i-a numele de Brigestone urmata de construirea unui nou centru in Tokyo si in final operarea primei distributii de anvelope.Toate acestea s-au dovedit a fi decizii bine gandite , lucru aratat si de faptul ca vanzarile au depasit 10 bilioane de Yeni in 1953,facad din brigestone cea mai mare companie producatoare de anvelope.Ishibashi nu si-a uitat originile si a sarbatorit cea de-a 25-a aniversare a companei prin construirea centrului cultural Ishibashi in Kurume, centru pe care l-a donat orasului. Vanzarile anvelopelor din nylon au inceput in 1959 sirul evenimentelor continuand cu construirea unui nou sediu in Tokyo inaugurat in 1960,pentru a tine pasul cu cresterea rapida a pietei motorizarii.

• Oferirea unor produse de calitate superioara:

Motto-ul companiei „servind societatea prin produse de o calitate superioara” a foat adoptat in 1960, ani în care in Japonia s-au dezvoltat primele anvelope radiale pentru camioane si autobuze (1962) si primele anvelope radiale pentru autotuisme (1964). Cu fabrici in Kurume, Yokohama si Tokyo, compania producea o mare varietate de produse pe baza de cauciuc, ca si anvelopele. Era, de asemenea, si cea mai mare companie japoneza producatoare de biciclete si detinea o companie producatoare auto care producea mai mult de cinci mii de autoturisme si camioane pe luna.

• Extinderea Bridgestone in afara granitelor: Cresterea rapida a industriilor automobilistice pe plan mondial a incurajat Bridgestone sa extinda productia in afara granitelor Japoniei. In 1965 o noua fabrica Bridgestone a fost construita in Malaysia, prima fabrica a companiei in afara granitelor dupa al doilea razboi mondial. Stabilirea unei divizii de marketing in SUA a avut loc in 1967. Si o companie de control a calitatii pentru inbunatatirea produselor si cresterea productivitatii a adus companiei prestigiosul „Dreamy Prize” in 1968.

• Fondatorul companiei moare dar mostenirea lăsata de el este inca vie: Shojiro Ishibashi a murit in anul 1976, dar organizatia sa a mers mai departe intrand pe piata celor mai mari producatori de anvelope. In 1970 compania a sponsorizat primul turmeu de golf (Bridgestone Golf Tournament), cunoscut astazi ca Brigestone Open. Sediul european al companiei Bridgestone a fost infiintat in Bruxelle in anul 1972. Compania a inceput sa produca jenti din aluminiu pentru autoturisme si a dezvoltat o tehnologie de reesapare a anvelopelor.

• Expansiunea internationala conduce la incorporarea companiei Firestone: Anii ’80 au inceput cu un evenimentfoarte important, celebrarea celei de-a 50-a aniversarea companiei, aceasta reprezentand doar inceputul unui sir de succese markate de expansiune, tehnologia revolutionara si achizitii. Expansiunea a inceput prin deschiderea unui centru de reesapare si distribuire a componentelor automobilistice. Dar pasul cel mai important facut de Bridgrestone in scopul solidificarii pozitiei sale pe piata de anvelope a fost facut in 1983 cand Bridgestone a cumparat prima sa fabrica in Tennessee (SUA) de la compania Firestone. Nu s-a oprit aici. Bridgestone a cumparat compania Firestone in 1988 (Firestone fiind a doua mare companie producatoare de anvelope din SUA), in valoare de 2,6 bilioane de dolari.

     Acest pas a marcat transformarea intr-o companie globala a organizatiei Bridgestone.

• Tehnologia avansata Bridgestone revolutioneaza industria anvelopelor: Succesul companiei nu se limita numai la operatiuni economice dar si la avansarea tehnologiei in domeniul anvelopelor. In 1982 Bridgestone introducea primele anvelope fara tinte si 5 ani mai tarziu inginerii creau designul original al multicelulelor pentru anvelopele de iarna. De asemenea, compania introducea doua noi teorii: 2) Teoria optimizarii controlului la rostogolire; 3) Teoria optimizarii controlului pentru anvelopele camioanelor si autobuelor.

• Progresul tehnologic introduce Bridgestone in Formula 1

Legenda realizarilor in domeniul motosporturilor Bridgestone au inceput in urma cu mai mult de 9 decade cand Harvey Firestone a decis sa-si puna propriile anvelope pe pista. De atunci brandul Bridgestone a aparut in zeci de competitii in jurul lumii, inregistrand o larga varietate de victorii.

In 1997 Bridgestone intra in competitiile Formulei 1. Masinile echipate cu anvelope Bridgestone Potenza au ocupat 4 podiumuri in primul sezon. Anvelopele din F1 sunt diferite de anvelopele folosite in orice alt motorsport, ele avand un model special imprimat. Fiecare anvelopa are patru santuri circumferentiale largi pe suprafata sa, create pentru a limita viteza in timpul virajelor. In al doilea sezon de F1, in 1998, Bridgestone a castigat primul sau campionat mondial, datorita lui Mika Hakkinen care a obtinut titlul pentru echipa sa McLauren-Mercedes. Bridgestone a castigat astfel primul sau titlu al constructorilor. Anul 2004 a fost un an important prin numeroasele evenimente si realizari care confirmau ca isi va consolida pozitia in Europa ca principalul producator de anvelope. Incepe sa distribuie anvelope echipei Suzuki din seria Moto GP din sezonul 2004. Motociclismul este la fel de important pentru politica motosporturilor Bridgestone, la fel ca si F1, Indycar si alte sporturi automobilistice.

IV. Tehnici de management

In anul 2005 Bridgestone a beneficiat in urma numarului mare de cereri ale produselor sale in Japonia, America, Europa si Asia. S-a concentrat pe introducerea produselor inovative si cautate, pe construirea capacitatii globale de productie, cresterea productivitatii si imbunatatirea logistice. Vanzarile nete au crescut cu pana la 11% fata de anul precedent, ajungandu-se la un profit de 22,8 bilioane de dolari. Bridgestone nu este niciodata satisfacuta, de aceea foloseste cea mai avansata tehnologie pentru crearea unor produse si servicii de inalta clasa. Lucrand sa se pastreze in fruntea tehnologiei, au creat oportunitati de extinderea a afacerii. Pe scurt, au ajuns acelo unde altii cu greu pot ajunge.

• Expansiunea domeniului afacerii bazata pe o strategie bine definita pe termen lung: Integrarea verticala a fost punctele puternice ale operatiei companiei Bridgestone. In industria anvelopelor, ei detin fabrici pentru intregile operatiunile de productie si vanzare care guverneaza intregul proces de creare al anvelopelor, de la cauciucul naturat la cel sintetic, la jentile de carbon si sarma de insertie din otel. Compania detine si finanteaza centre de reesapare de prestiiu in intreaga lume. Telul companiei pe viitor este acela de a-si extinde domeniul de expertiza prin noi modele de afaceri care sa includa noi sisteme si solutii inovative.

• Construirea unei structuri manageriale dinamice si globale: Afacerea anvelopelor este o industrie globala cu caracteristici locale puternice, iar acest lucru este adevarat pentru piata echipamentelor originale si pentru piata inlocuirii anvelopelor. Provocarea zilelor noastre este refacerea sistemului managerial pentru Grupul Bridgestone astfel incat sa reuseasca intr-o lume intr-o continua schimbare.

• Intoarcerea la primele principii: Lumea moderna a afacerilor competitiva fara egal si e plina de informatii. Intr-un mediu ca acesta ei considera ca cea mai buna cale de a merge inainte este intoarcerea la origini. Cu alte cuvinte este important sa se inteleaga natura fiecarei provocari cu care se confrunta prin cunoasterea principiilor fundamentale ale afacerii inainte de a lua orice decizie. Se considera ca ar trebui sa se intoarca la primele principii: oferirea produselor si a serviciilor de o calitate sporita, acesta fiind doar un aspect critic. Pentru ca Bridgestone sa ajunga lider global trebuie sa se concentreze pe partea de productie. Obiectivul companiei este s ofere clientilor serviciile si produsele care sa le aduca satisfactie. Acest proces presupune intelegerea cererii clientilor - dorintele ca si nevoile - apoi proiectarea, dezvoltarea, producerea si vinderea produselor pentru satisfacerea acestora. In schimb, compania Bridgestone inregistreaza profit.