Bombă cu cuie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Un sortiment de cuie
Soldații Forțelor de Apărare Israelului examinând o fabrică de explozibili din Nablus conținând diverse sortimente de șrapnele improvizate, 2002.

O bombă cu cuie este un dispozitiv exploziv antipersonal ce conține cuie pentru a crește eficiența în rănirea victimelor.

Cuiele acționează ca șrapnel⁠(d), ducând la un număr mult mai ridicat de victime rănite decât explozia ar fi putut singură. Un explozibil cu șrapnel este, de asemenea, și o armă de tip "flechette". Astfel de arme folosesc bucăți de șrapnel (bile de oțel, cuie, șuruburi, ace, lame și alte obiecte metalice mici) pentru a crea o rază mai mare de distrugere.

Explozibilele cu șrapnel sunt des folosite de teroriști, inclusiv de atacatorii sinucigași⁠(d), deoarece provoacă un număr mai larg de victime când detonarea are loc în locuri aglomerate.

Explozibilele cu șrapnel pot fi detectate de senzori electromagnetici și detectoare de metale ordinare.

Incidente ce implică bombe cu cuie[modificare | modificare sursă]

Înainte de anii 2000[modificare | modificare sursă]

• Pe data de 6 martie 1970, în explozia casei din satul Greenwich⁠(d), trei membri ai "Furtuni Subterane" (Weather Underground⁠(d)) au fost uciși în explozia accidentală a unei bombe cu cuie, destinată să fie detonată la un dans subofițerilor la baza armată din Fort Dix⁠(d), New Jersey.

• Mai multe atacuri ce implicau bombe cu cuie au avut loc în timpul Problemei Irlandeze în Irlanda de Nord, fie de către republicani⁠(d), fie de către loiali⁠(d).

• Personajul mafiei americane Philip Testa⁠(d) a fost ucis de o bombă cu cuie în Philadelphia în 1981.

Mark Hofmann⁠(d), condamnat pentru uciderea a două persoane cu o bombă cu cuie în 1985.

În 1989, huliganii de fotbal au aruncat bombe cu cuie în susținătorii unui club rival⁠(d) din Olanda.

O serie de atacuri ce implicau bombe cu cuie⁠(d) a avut loc în 1999, când neo-nazistul David Copeland a instalat mai multe dispozitive explozive în Londra care vizau minorități etnice și persoanele LGBT.

Anii 2000[modificare | modificare sursă]

• Pe data de 11 octombrie 2002, în Myyrmäki⁠(d), Finlanda, un tânăr de 19 ani pe nume Petri Gerdt⁠(d) a detonat o bombă cu cuie într-un mall local. Șapte persoane au murit, inclusiv Gerdt, iar 159 au fost rănite.

• Pe data de 9 iunie 2004, o bombă cu cuie a fost detonată la Köln, Germania, de către gruparea teroristă nazistă Național Socialist Underground (Nationalsozialistischer Untergrund⁠(d)) într-un cartier comercial popular din Turcia numit „Micul Istanbul”, rănind 22 de persoane și distrugând mai multe magazine și mașini parcate. Potrivit revistei Der Spiegel, gruparea nazistă și-a asumat responsabilitatea într-un DVD găsit în ruinele unei case din Zwickau care a explodat pe 4 noiembrie 2011.

• Pe data de 31 decembrie 2005, o bombă cu cuie a fost detonată la o piață indoneziană⁠(d), iar o a doua bombă nedetonată a fost găsită în apropiere.

• Pe data de 29 iunie 2007, o bombă cu cuie despre care se presupunea că face parte dintr-un complot terorist a fost descoperită într-o mașină⁠(d) și, în consecință, a fost dezamorsată de poliție în West End-ul Londrei⁠(d). A existat o a doua mașină-bombă, mai jos pe stradă, care se pare că era programată să detoneze în timp ce evacuații și supraviețuitorii au fo fugit pe stradă, la o stație de metrou din apropiere.

• Pe data de 21 decembrie 2007, o bombă cu cuie a fost detonată⁠(d) în Sherpao⁠(d), Pakistan, de un atacator sinucigaș. Detonarea a avut loc în interiorul unei moschei strâns, plină de închinători de sărbători. Cel puțin 50 de persoane au fost ucise, iar peste 100 au fost rănite.

În atacul terorist de la Exeter⁠(d) din 22 mai 2008, o bombă cu cuie a fost detonat în toaletele cafenelei Giraffe din centrul comercial Princesshay⁠(d) din Exeter, Devon. Bomba improvizată a explodat în fața atacatorului în timp ce acesta încerca să o armeze în toaleta cafenelei. Poliția a găsit apoi o altă bombă cu cuie în interiorul cafenelei, după ce toată lumea a fost evacuată

Anii 2010[modificare | modificare sursă]

Pe data de 11 aprilie 2011, o bombă cu cuie a fost detonată⁠(d) în Minsk, Belarus. 15 persoane au fost ucise și 204 persoane au fost rănite.

• În timpul revoltei siriene din 2011, s-a raportat că forțele de securitate au folosit bombe cu cuie împotriva mulțimilor de protestatari.

• Pe data de 15 aprilie 2013, Bombe de tip oală⁠(d) pline cu bucăți de metal, cuie și rulmenți cu bile au fost folosite în Atentatul de la maratonul din Boston.

• Pe data de 22 martie 2016, Bombe cu cuie au fost folosite de statul islamic în timpul atacurilor teroriste de pe aeroportul din Bruxelles, Zaventem și stația de metrou din Maelbeek.

Pe data de 24 septembrie 2016, o bombă cu cuie a fost detonată⁠(d) în Budapesta, Ungaria. Doi polițiști au fost răniți în atac.

• Pe data de 22 mai 2017, un atac terorist ce implica bombe cu cuie a avut loc la Arena Manchester⁠(d), unde cântăreața americană Ariana Grande a cântat. Numărul total al persoanelor ucise a fost de 22, iar 250 au fost răniți. Printre cei 22 de morți se numărau copii, inclusiv unul care avea 8 ani.

• Pe data de 17 octombrie 2018, Vladislav Roslyakov a ucis 20 de persoane folosind bombe cu cuie și o pușcă de tip acțiune pompă în masacrul Colegiului Politehnic din Kerci.