Boala Basedow-Graves

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Boala Basedow-Graves este o boală autoimună datorată hipersecreției de hormoni tiroidieni. Caracteristica pentru boala Basedow este prezența auto-anticorpilor antireceptor TSH cu funcție stimulatoare asupra glandei tiroide. Legarea anticorpilor la receptorii TSH de pe celulele tiroidiene determină atât creșterea în dimensiuni a glandei tiroidiene, cât si stimularea secreției hormonale (exces de T4 si T3). Prin retrocontrol negativ (feedback negativ) la nivel hipofizar se produce inhibiția TSH (thyroid stimulating hormone).

Manifestările clinice și paraclinice de hipertiroidie sunt:

  • gusa (cresterea in volum a tiroidei)
  • exoftalmie (protruzia globilor oculari) însoțită de diverse manifestari oculare: hiperlacrimare, senzatie de "nisip in ochi", diplopie (oftalmopatia tiroidiana)
  • tulburări cardiovasculare (extrasistole, tahicardie, tulburari de ritm cardiac)
  • tremurături fine ale extremitatilor
  • scădere marcata în greutate, in conditiile unui apetit pastrat
  • diaree
  • termofobie (intoleranta la caldura)
  • transpirații profuze
  • agitatie psiho-motorie

Metabolismul bazal este crescut datorita hiperproductiei de hormoni tiroidieni. Simptomatologia bolii Basedow - Graves include frecvent: stari de anxietate si labilitate emotionala, insomnii, tulburari menstruale la femei mergand pana la amenoree (absenta ciclului menstrual) si scaderea libidoului sau impotenta la barbati, slabiciune musculara, chiar atrofie musculara in formele severe.

Determinarile hormonale releva valori crescute ale fractiunilor libere hormonale: FT4, FT3 si TSH scazut/inhibat. Imunologic se evidentiaza un titru crescut al anticorpilor antireceptor TSH (TRAB).

Sub aspect ecografic se regaseste un volum tiroidian crescut, hipoecogenitate a glandei tiroidiene, vascularizatie intensa a parenchimului tiroidian (" thyroid inferno").

Efectuarea scintigrafiei tirodiene evidentiaza o captare crescuta si difuza a radioizotopului.

Principala modalitate de tratament este cel medicamentos, utilizand antitiroidienele de sinteza:Thyrozol, Propylthiouracil, Carbimazol. Uzual se administreaza doze mari (" de atac"), cu scaderea progresiva a dozelor. Durata maxima recomandata a tratamentului este de 2 ani. Tratamentul chirurgical este indicat in cazul: gusilor voluminoase, evolutiei nefavorabile sub antitiroidiene de sinteza sau in cazul pacientilor care prezinta contraindicatii la administrarea acestora. Tratamentul cu iod radioactiv este modalitatea de tratament cea mai frecvent utilizata in Statele Unite ale Americii, fiind insa putin utilizat la nivel mondial. Este contraindicat in sarcina si alaptare. Determina scaderea rapida a volumului tiroidian, insa in cazul pacientilor care prezinta forme severe de hipertiroidie si gusi voluminoase, poate fi necesara administrarea mai multor doze.


Bibliografie: https://www.semanticscholar.org/paper/Immunological-Aspects-of-Graves'-Ophthalmopathy-%C5%81acheta-Mi%C5%9Bkiewicz/3167c145240ac7209788dc0df51722ea293d3739 THE PATHOGENESIS OF GRAVES' DISEASE Author links open overlay panelBryanMcIverMBChB, PhDaJohn C.MorrisMDbc OPHTHALMOLOGIC ASPECTS OF THYROID-RELATED ORBITOPATHY Author links open overlay panelGeoffrey J.GladstoneMD