Boala Basedow-Graves

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Boala Basedow-Graves
Proptosis and lid retraction from Graves' Disease.jpg
Specialitateendocrinologie  Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-11  Modificați la Wikidata
ICD-9-CM242.00[1][2]  Modificați la Wikidata
OMIM275000
MedlinePlus000358

Boala Basedow-Graves este o boală autoimună datorată hipersecreției de hormoni tiroidieni.[3] Caracteristică pentru boala Basedow este prezența auto-anticorpilor antireceptor TSH cu funcție stimulatoare asupra glandei tiroide. Legarea anticorpilor la receptorii TSH de pe celulele tiroidiene determină atât creșterea în dimensiuni a glandei tiroidiene, cât si stimularea secreției hormonale (exces de T4 si T3). Prin retrocontrol negativ (feedback negativ) la nivel hipofizar se produce inhibiția TSH (thyroid stimulating hormone).[3]

Manifestările clinice și paraclinice de hipertiroidie sunt:

 • gușa (creșterea in volum a tiroidei)
 • exoftalmie (protruzia globilor oculari) însoțită de diverse manifestari oculare: hiperlacrimare, senzatie de "nisip in ochi", diplopie (oftalmopatia tiroidiana)
 • tulburări cardiovasculare (extrasistole, tahicardie, tulburari de ritm cardiac)
 • tremurături fine ale extremitatilor
 • scădere marcata în greutate, in conditiile unui apetit pastrat
 • diaree
 • termofobie (intoleranta la caldura)
 • transpirații profuze
 • agitatie psiho-motorie

Metabolismul bazal este crescut datorita hiperproductiei de hormoni tiroidieni. Simptomatologia bolii Basedow - Graves include frecvent: stari de anxietate si labilitate emotionala, insomnii, tulburari menstruale la femei mergand pana la amenoree (absenta ciclului menstrual) si scaderea libidoului sau impotenta la barbati, slabiciune musculara, chiar atrofie musculara in formele severe.

Determinarile hormonale releva valori crescute ale fractiunilor libere hormonale: FT4, FT3 si TSH scazut/inhibat. Imunologic se evidentiaza un titru crescut al anticorpilor antireceptor TSH (TRAB).

Sub aspect ecografic se regaseste un volum tiroidian crescut, hipoecogenitate a glandei tiroidiene, vascularizatie intensa a parenchimului tiroidian (" thyroid inferno").

Efectuarea scintigrafiei tirodiene evidentiaza o captare crescuta si difuza a radioizotopului.

Principala modalitate de tratament este cel medicamentos, utilizand antitiroidienele de sinteza:Thyrozol, Propylthiouracil, Carbimazol. Uzual se administreaza doze mari (" de atac"), cu scaderea progresiva a dozelor. Durata maxima recomandata a tratamentului este de 2 ani. Tratamentul chirurgical este indicat in cazul: gusilor voluminoase, evolutiei nefavorabile sub antitiroidiene de sinteza sau in cazul pacientilor care prezinta contraindicatii la administrarea acestora. Tratamentul cu iod radioactiv este modalitatea de tratament cea mai frecvent utilizata in Statele Unite ale Americii, fiind insa putin utilizat la nivel mondial. Este contraindicat in sarcina si alaptare. Determina scaderea rapida a volumului tiroidian, insa in cazul pacientilor care prezinta forme severe de hipertiroidie si gusi voluminoase, poate fi necesara administrarea mai multor doze.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Disease Ontology, accesat în  
 2. ^ Monarch Disease Ontology release 2018-06-29sonu[*][[Monarch Disease Ontology release 2018-06-29sonu (Release of the Monarch Disease Ontology)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
 3. ^ a b „Graves Disease”. www.niddk.nih.gov. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Clasificare
Resurse externe