Biserica de lemn din Rieni
Biserica de lemn din Rieni se află în localitatea omonimă din județul Bihor. Are hramul "Sf. Mucenic Teodor Tiron". Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-A-01190.
Istoric
[modificare | modificare sursă]În anul 1743 locuitorii din Rieni cer și li se aprobă fier pentru biserică. Meletie Covaci găseste la Rieni în anul 1752 o biserica de lemn cu învelitoare de șindrilă. Satul avea deci o biserică veche din moment ce la 1753-1754 își construiește o altă biserică de lemn.
Pe bârna de sus a portalului de intrare în tindă se poate descifra pisania cu scriere chirilică: ” 1754 Meșter Tulea Ilie” . Bârna de deasupra portalului de intrare în naos are și o inscripție parțial păstrată deunde rezultă numele ctitorilor Popa Samoilă și Popa Mihai precum și anul 1753.
Pe ușa proscomidiei se află o inscripție: „Am zugrăvit eu David Zugravul 1755”[1].
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ (1996) Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane, pag. 175
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Studii monografice
- Godea, Ioan (). „Biserica Sf. Mucenic Teodor Tiron din Rieni”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 155–161, Oradea.
- Studii regionale
- Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1.
- Porumb, Marius (). Dicționar de pictură românească veche din Transilvania sec XIII-XVIII. București: Editura Academiei Române.
- Petranu, Coriolan (). Monumentele istorice ale județului Bihor. Vol. I - Bisericile de lemn. Sibiu.
Legături externe
[modificare | modificare sursă]Vezi și
[modificare | modificare sursă]Imagini
[modificare | modificare sursă]-
Masa altarului
-
Semnătura meşterului de pe portal
-
Ferestră între tindă şi navă