Biserica Spirea Veche

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica Spirea Veche
Informații generale
Confesiune ortodoxă
Localizare
Țara România
Localitate Strada Uranus nr.27,
Dealul Spirii, București
Coordonate 44°25′30″N 26°05′05″E / 44.425088°N 26.084707°E / 44.425088; 26.084707
Date despre construcție
Ctitor Spiridon (Spirea) Kristofi
Locuitori 3 preoți și un paracliser[1]
Istoric
Sfințire secolul al XVIII-lea
(demolată pe 27 aprilie 1984)

Biserica Spirea Veche a fost un lăcaș de cult ortodox din București, România, situat în fostul cartier din Dealul Arsenalului. A fost una din cele trei biserici demolate de comuniști, alături de Biserica Izvorul Tămăduirii și Biserica Albă-Postăvari, pentru a face loc ansamblului Casa Republicii.[2] Biserica a fost pusă la pământ în noaptea de 27 aprilie 1984,[3] iar distrugerea ei s-a făcut prin dinamitări succesive, fiind una din primele biserici cu structura de rezistență din beton armat.[4]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost ctitorită în secolul al XVIII-lea, probabil cândva între 1740-1750,[3] de către un grec venit din insula Corfu, Spiridon Kristofi (după alte surse Spiros Hristof[5]), românizat Spirea. Acesta a fost ajutat la ridicarea lăcașului de către o rudă, fost ceauș spătăresc, iar biserica a fost pardosită, pictată și înzestrată după moartea sa de către ginerii săi. Kristofi a fost înmormântat în interiorul lăcașului ctitorit de el, iar pe piatra de mormânt era menționată data decesului, 1765. Biserica a dat ulterior numele întregului cartier al Dealului Spirii.[1]

După construcție, Spiridon Kristofi a închinat biserica drept metoh Mitropoliei,[1] iar în 1776 mitropolitul Grigorie a închinat-o mănăstirii Grigoriu de la Muntele Athos. Această închinare a fost întărită de un hrisov din 1777 al domnitorului Alexandru Ipsilanti.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c George Ioan Lahovari, C.I. Brătianu, Grigore Tocilescu. „Marele Dicționar Geografic Al Romîniei / București / Biserica Dealul-Spirea (pag.725)”. Societatea Geografică Romînă, București, 1898 (versiune arhivată la archive.org). Accesat în . Această mănăstire era închinată de fondatorul său să fie metoh Mitropoliei din București. 
  2. ^ Baciu (). „Biserica Spirea Veche”. bacisme.wordpress.com. Accesat în . 
  3. ^ a b Stelian Tănase (). „Biserici demolate”. stelian-tanase.ro. Accesat în . 
  4. ^ Diana Toea (). „Poveștile impresionante ale lăcașelor de cult dispărute din Capitală, pentru a face loc gigantelor construcții ceaușiste”. Historia. Accesat în . 
  5. ^ „Fosta Biserică Spirea Veche”. biserici.org. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]