Biserica Spirea Veche

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica Spirea Veche
Informații generale
Confesiuneortodoxă
Localizare
ȚaraRomânia
LocalitateStrada Uranus nr.27,
Dealul Spirii, București
Coordonate44°25′30″N 26°05′05″E / 44.425088°N 26.084707°E
Date despre construcție
CtitorSpiridon (Spirea) Kristofi
Locuitori3 preoți și un paracliser[1]
Istoric
Sfințiresecolul al XVIII-lea
(demolată pe 27 aprilie 1984)

Biserica Spirea Veche a fost un lăcaș de cult ortodox din București, România, situat în fostul cartier din Dealul Arsenalului. A fost una din cele trei biserici demolate de comuniști, alături de Biserica Izvorul Tămăduirii și Biserica Albă-Postăvari, pentru a face loc ansamblului Casa Republicii.[2] Biserica a fost pusă la pământ în noaptea de 27 aprilie 1984,[3] iar distrugerea ei s-a făcut prin dinamitări succesive, fiind una din primele biserici cu structura de rezistență din beton armat.[4]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost ctitorită în secolul al XVIII-lea, probabil cândva între 1740-1750,[3] de către un grec venit din insula Corfu, Spiridon Kristofi (după alte surse Spiros Hristof[5]), românizat Spirea. Acesta a fost ajutat la ridicarea lăcașului de către o rudă, fost ceauș spătăresc, iar biserica a fost pardosită, pictată și înzestrată după moartea sa de către ginerii săi. Kristofi a fost înmormântat în interiorul lăcașului ctitorit de el, iar pe piatra de mormânt era menționată data decesului, 1765. Biserica a dat ulterior numele întregului cartier al Dealului Spirii.[1]

După construcție, Spiridon Kristofi a închinat biserica drept metoh Mitropoliei,[1] iar în 1776 mitropolitul Grigorie a închinat-o mănăstirii Grigoriu de la Muntele Athos. Această închinare a fost întărită de un hrisov din 1777 al domnitorului Alexandru Ipsilanti.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c George Ioan Lahovari, C.I. Brătianu, Grigore Tocilescu. „Marele Dicționar Geografic Al Romîniei / București / Biserica Dealul-Spirea (pag.725)”. Societatea Geografică Romînă, București, 1898 (versiune arhivată la archive.org). Accesat în . Această mănăstire era închinată de fondatorul său să fie metoh Mitropoliei din București. 
  2. ^ Baciu (). „Biserica Spirea Veche”. bacisme.wordpress.com. Accesat în . 
  3. ^ a b Stelian Tănase (). „Biserici demolate”. stelian-tanase.ro. Accesat în . 
  4. ^ Diana Toea (). „Poveștile impresionante ale lăcașelor de cult dispărute din Capitală, pentru a face loc gigantelor construcții ceaușiste”. Historia. Accesat în . 
  5. ^ „Fosta Biserică Spirea Veche”. biserici.org. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]