Biserica Sfinții Arhangheli din Vidra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica „Sfinții Arhangheli” din Vidra, județul Alba, foto: septembrie 2016.
Nava spre iconostas
Deisis (Simion Silaghi Zugravu, sec.XVIII)
Maica Domnului cu Pruncul (Simion Silaghi Zugravu, sec.XVIII)
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Sfinții Arhangheli din Vidra

Biserica „Sfinții Arhangheli” din Vidra, județul Alba, datează din anul 1791.[1]. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI 2010: AB-II-m-B-00390

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Denumită și biserica din Ciungi, unde a fost botezat, în 1824, Avram Iancu. Biserica a fost ridicată în anul 1791, ca un lăcaș de cult cu ziduri masive. Elementul care individualizează clădirea în cadrul bisericilor de zid din Munții Apuseni este absida altarului, de plan semicircular. Interiorul este acoperit după sistemele tradiționale, cu o boltă semicilindrică peste naos și calotă peste altar. Turnul, atingând aproape 18 m, are o arhitectură simplă, fără decorații, fiind încununat de un coif din tablă. Pictura interioară de pe boltă este nouă (1963). Vechiul iconostas a purtat icoane valoroase, semnate de Simion și Gavril Silaghi, pictate între anii 1791-1822[2].

De-a lungul timpului biserica nu a mai fost consolidată, ajungând la un grad avansat de deteriorare. Importante lucrări de reparații au început în anul 1992, atunci când credincioșii, împreună cu noul preot paroh, au hotărât să dea o nouă înfățișare bisericii. Pictura, în frescă, a fost executată de pictorii timișoreni Ioan și Ana Bădilă și ucenicii Cristian Voica și Mihai Bădilă, în anul 1998. Sfințirea bisericii s-a făcut de către Î.P.S. Andrei Andreicuț de Alba-Iulia, la data de 9 iulie 2000[3].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Greceanu, Eugenia și Cristache-Panait, Ioana (). „Alte biserici ortodoxe române din raionul Alba Iulia”. Mitropolia Ardealului. XI (11-12). 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lăcașuri de cult din România
  2. ^ Panou informativ DJMI Alba
  3. ^ transcriere pisanie

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]