Biserica Sfânta Treime din Mândra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Sfânta Treime
Poziționare
Localitatesat Mândra, comuna Mândra
Țara România
Adresa253
Edificare
Data finalizării1799
Clasificare
Cod LMIBV-II-m-B-11731
Cod RAN41426.05

Biserica Sfânta Treime este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Mândra, comuna Mândra.[1] În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 41426.05.[2]

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Mândra este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Brașov, Transilvania, România. Prima mențiune documentară este din anul 1400[3].

Biserica[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost construită pe colina cea mai înaltă a satului în anul 1779. Materialul de construcție a fost piatra, adusă cu căruțele trase de boi de la cariera de la Perșani. A fost zugrăvită în tehnica frescă în anul 1821 de zugravul Sava de la Făgăraș și sfințită în același an de mitropolitul Vasile Moga. A fost reparată în anii 1895, 1950, 1965, 1973, fără a se interveni asupra picturii murale. După 1990 biserica a ajuns într-o stare avansată de degradare, apa s-a infiltrat în fundație și în pereți, existând pericolul de prăbușire. Lucrările de restaurare au început în anul 2003: a fost întocmit un proiect, refăcut acoperișul, lucrări de amploare de consolidare a bisericii. Ulterior s-a făcut restaurarea picturii murale interioare de către profesorul restaurator, preot Marin Cotețiu[4], născut în Câmpeni. Cu același restaurator s-a restaurant și iconostasul (datat 1810) între anii 2011-2012[5].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Institutul Național al Patrimoniului - Lista Monumentelor Istorice”. patrimoniu.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Repertoriul Arheologic Național, CIMEC
  3. ^ „Mândra - ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA - Kézikönyvtár”. www.arcanum.hu. 
  4. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  5. ^ monitorfg.ro. „Foto. Biserica din Mândra, monument istoric, salvată de la prăbușire. Interviu cu primarul comunei, Șerban Ioan Taflan - Monitorul de Făgăraș”. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior (obținute cu sprijinul profesorului restaurator Marin Cotețiu)[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Sfânta Treime din Mândra