Moscheea Maidan al Jazair din Tripoli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Moscheea Maidan al Jazair
LA CATTEDRALE DI TRIPOLI 1960.jpg
Informații generale
Jurisdicție religioasă Apostolic Vicariate of Tripoli[*][[Apostolic Vicariate of Tripoli (apostolic vicariate)|​]]  Modificați la Wikidata
ȚaraFlag of Libya.svg Libia Modificați la Wikidata
LocalitateTripoli Modificați la Wikidata
Coordonate32°53′26″N 13°11′10″E / 32.89061°N 13.18603°E
Date despre construcție
Stil arhitectonicarhitectură neoromanică[*]  Modificați la Wikidata
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Localizare

Moscheea „Maidan al Jazair” („Moscheea Pieței Algeriene”) este un lăcaș de cult din Tripoli, Libia. Edificiul a fost construit ca biserică a comunității italiene și este din anul 1970 una din cele mai importante moschei din oraș.

Istorie și arhitectură[modificare | modificare sursă]

În anul 1912 papa Pius al XI-lea a ridicat prefectura apostolică din Libia la rangul de Vicariat apostolic.[1]

Istoria edificiului a început în anul 1923, când coloniștii italieni hotărăsc să construiască pentru comunitatea romano-catolică o catedrală în Maidan al Jazair sau Piața Algeriană din Tripoli. Catedrala a fost finalizată în anul 1928, cu sprijinul arhitectului Saffo Panteri[2][3], ce a proiectat clădirea în stil neo-romanic. Lăcașul avea o înălțime totală de 46 de metri și o clopotniță construită într-un stil specific bisericilor venețiene. Ca vechime, catedrala a fost al doilea lăcaș catolic construit în Tripoli, primul fiind Biserica "Santa Maria degli Angeli", construită în anul 1870 de comunitatea malteză. De asemenea, printre arhitecții care au participat la construcție s-a numărat și un libian, Othman Najim, care a proiectat decorațiunile interioare.

Catedrala a fost fondată în timpul primului mandat al lui Luigi Federzoni, ministrul italian al coloniilor, care a sporit finanțarea de stat pentru proiectele misionare catolice, ca parte a consolidării infrastructurii coloniale, în 1923.[4] În 1923 vicar apostolic al Libiei era monseniorul Giacinto Tonizza. Construcția bisericii a fost finalizată în timpul celui de-al doilea mandat al ministrului Federzoni, în 1928, cu puțin timp înainte de a fi înlăturat din funcție. După finalizarea construcției, catedrala a fost sfințită în cinstea Sfintei Inimi a lui Isus Cristos.

În 1969, după succesul loviturii militare de stat și proclamarea Republicii Arabe Libiene, Muammar Gaddafi a ajuns la putere. La 21 iulie 1970 a fost emis un decret pentru confiscarea tuturor bunurilor italiene din țară și expulzarea coloniștilor italieni.[1] În septembrie, episcopul din Bengazi a fost expulzat, iar printre bunurile confiscate se afla Catedrala Sfânta Inimă a lui Isus, folosirea ei ca moschee începând în 1970.[5]

Începând cu anul 1990, în timpul regimului lui Muammar al-Gaddafi, și exteriorul edificiului a început să fie modificat. De-a lungul anilor au fost înlocuite multe dintre caracteristicile sale arhitecturale originale cu elemente arabe și islamice. În anul 2000 transformarea catedralei în moschee a fost definitivată. De atunci, edificiul a devenit cunoscut după Gamal Abdel Nasser al Egiptului, dar până în 2013 unele surse au numit-o pur și simplu „Moscheea din Piața Alger”.[6][7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Biserica Catolica din Libia (zona Tripoli-Bengazi). „History”. Accesat în . 
  2. ^ J. Bloom & S. Blair (). The Grove encyclopedia of Islamic art and architecture (3 volumes). a Universitatii din Oxford (statul New York, SUA). 
  3. ^ McLaren, Brian (). Architecture and tourism in Italian colonial Libya: an ambivalent modernism. a Universitatii din Washington (Seattle, SUA). 
  4. ^ Ryan, Eileen (). Religion as resistance: negotiating authority in Italian Libya. a Universitatii din Oxford (statul New York, SUA). 
  5. ^ Harold W. Turner (1979, 2011). From Temple to Meeting House: the Phenomenology and Theology of Places of Worship. De Gruyter Mouton (Boston, Berlin).  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  6. ^ Mattawa, Khaled (). „In Tripoli's Public Square”. The New York Times. Accesat în . 
  7. ^ Roman A. Cybriwsky (). Capital cities around the world: an encyclopedia of geography, history and culture. Santa Barbara, Calif.: ABC-CLIO, LLC.