Biserica Ortodoxă din Câmpia Turzii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Biserica Ortodoxă II din Câmpia Turzii
Câmpia Turzii-Piața Mihai Viteazu,nr.9-IMG 2063.jpg
Informații generale
Confesiune Ortodox
Localizare
Țara Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Localitate Câmpia Turzii
Județ Cluj
Adresa Piața Mihai Viteazul nr.9
Date despre construcție
Arhitect George Cristinel
Istoric
Data finalizării 1951

Un document din anul 1911 arăta că în rândul cetățenilor români din Ghiriș-Arieș si Ghiriș-Sâncrai (cele două localități rurale învecinate, care au format în 1925 comuna Câmpia Turzii) nu exista nici unul de confesiune ortodoxă. Această realitate urma să se schimbe (lent) până în 1948 și abrupt după anul 1948, anul desființării de către noua putere comunistă a tradiționalei Biserici Greco-Catolice.

Înființarea întreprinderii „Industria Sârmei” a determinat stabilirea la Câmpia Turzii a unor români ortodocși, veniți din alte părți ale țării. Aceștia au simțit nevoia unui lăcaș de rugăciune ortodox. În 1923 s-a înființat în satul Ghiriș-Arieș prima capelă ortodoxă, într-o încăpere a conacului Paget. În anul 1949 a avut loc evacuarea forțată a capelei din conacul Paget spre a ceda încăperea Stațiunii Experimentale Agricole. Între 1949-1951 slujbele ortodoxe s-au ținut în fosta biserică greco-catolică din Sâncrai (str. 1 Decembrie 1918 nr.57).

Între 1943-1951 s-a construit prima Biserică Ortodoxă, în Piața Mihai Viteazul nr.9 (în centrul orasului), cu hramul "Învierea Domnului" (numită Biserica Ortodoxă II). Arhitect: George Cristinel din București (același care a proiectat și Casa de Cultură "Ionel Floașiu" din oraș, monument istoric). Lucrările de construcție au fost conduse și supravegheate de către maistrul local Simon.

Biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj (cod LMI CJ-II-m-A-07556.02)[1] elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Câmpia Turzii - Studiu monografic, Mircea N. Nemeș et al, Societatea Culturală „Câmpia Turzii” - 775, 1994.
  • Câmpia Turzii - Istorie, Cultură, Civilizație, Mircea N. Nemeș et al, Casa Cărții de Știință, 1998.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]