Mănăstirea minorită din Bistrița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mănăstirea minorită „Sfântul Andrei” din Bistrița, cunoscută și drept Biserica de la Coroana, în prezent biserică ortodoxă cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Mănăstirea minorită „Sf. Andrei” din Bistrița, cunoscută și drept Biserica de la Coroana, cu noul hram Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este un monument istoric și de arhitectură din sec. al XIII-lea situat în Piața Mare (în prezent Piața Unirii nr. 8) din municipiul Bistrița. Edificiul este o biserică de tip sală, cu bolți în cruce, pe ogive, reprezentativ pentru goticul transilvănean timpuriu de filiație cisterciană.[1]

Biserica a fost cumpărată în anul 1895 de Parohia Română Unită din Bistrița de la ordinul minorit, contra sumei de 35.000 coroane.

În 1948, odată cu desființarea Bisericii Române Unite de către regimul comunist, întregul ansamblu a fost trecut în folosința Bisericii Ortodoxe Române. În anul 2013 un proiect de modernizare a Pieței Unirii din Bistrița a fost blocat din cauza disputelor legate de dreptul de proprietate asupra ansamblului de clădiri.[2] În prezent sediul Protopopiatului Ortodox Bistrița se găsește în fosta mănăstire minorită.

Monumentul este înscris în Lista monumentelor istorice 2010 - Județul Bistrița Năsăud - la nr. crt. 566, cod LMI BN-II-a-A-01610[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Vasile Drăguț, Dicționar enciclopedic de artă medievală românească, București 1976, pag. 55.
  2. ^ Conflictul dintre ortodocși și greco-catolici, piedică pentru proiect, Gazeta de Bistrița, 14 ianuarie 2013 (accesat 3 aprilie 2013).
  3. ^ Lista monumentelor istorice 2010 Județul Bistrița Năsăud, accesat la 21 noiembrie 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]