Biserica Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron din Obârșia-Cloșani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” din Obârșia-Cloșani, județul Mehedinți, foto: iunie, 2010.
Catapeteasma
Comitetul de construcție încadrat în partea dreaptă de portretul regelui Mihai, vandalizat de legionari

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” din Obârșia-Cloșani este una dintre cele mai frumoase biserici de zid mehedințene. Temeliile au fost puse în 1936 și până toamna s-a și acoperit. La realizarea ei a participat tot poporul obârșean, care s-a organizat în echipe („caprării”), cărând nisipul și piatra, lucrând zi și noapte cu brațele, spatele, cu caii și căruțele. Toți au fost mânați de dorința de a vedea zidurile bisericii înălțându-se solid spre cer. În vremurile de astăzi construcția poate părea un lucru obișnuit, dar pentru acele timpuri, când localitatea era aroape izolată, era un proiect îndrăzneț. Antreprenorul lucrărilor de zidărie a fost bătrânul Andrei Costovici, care și-a depus toate cunoștințele și talentul, ivind o construcție solidă și impunătoare. Lucrarea nu a suferit nimic în urma cutremurelor din noiembrie 1940 și martie 1977.

Clădirea s-a făcut în curtea bisericii vechi de lemn. Acea biserică a fost construită conform unei tradiții, din inițiativa unei văduve-Obârșanca-prin colectă de bani chiar și de la „Țarigrad”. Personal a donat clopotul. „Obârșanca” a inițiat și sprijinit construirea primei biserici pentru răscumpărarea păcatului de a fi participat la omorârea unor turci care jecmăneau poporul. Prestolul bisericii vechi a fost acolo unde în prezent este un brad, cam în dreptul ușii de ieșire din altarul bisericii noi. Această bisericuță din lemn obârșenii au donat-o, în anul 1946, satului vecin Godeanu, care era lipsit de un lăcaș de închinare, cărând-o cu toate odoarele și donând cherestea pentru refacere.

Lucrările au stagnat, din cauza războiului, până în 1943, când au fost reluate amenajându-se Sfântul Prestol. Împodobirea cu pictură s-a făcut de către Gheorghe Bărbulescu din Tismana și Matei Sulea din Peștișani, sub directa conducere și supraveghere a pictorului C.Bogdan, inspector al artelor pentru Banat. Pictura a fost realizată în ulei, după tradiția iconarilor bizantini și greci, utilizând culori discrete, după toate canoanele Sfintei Biserici Ortodoxe. Tâmplăria a fost realizată de către Sabin Doandeș din Proitești. Sfintele odoare s-au procurat de la depozitul Ionescu din Craiova cu bani obținuți în urma unei subscripții publice organizate cu aprobarea guvernului de atunci. S-au înregistrat peste 20000 de recipise și liste de subscripție în valoare de câteva milioane de lei. Cu strângerea și folosirea cu rost a acestei colecte s-a ostenit preotul paroh de atunci Grigore Fierescu-Gorj. Clopotnița pe schelet din lemn s-a construit în anul 1946.

Primul cimitir al satului a fost în locul „Cracul Munceiului” și era numit „gropiște”. După numai câteva înmormântări, cimitirul s-a mutat pe coasta din fața bisericii până la Râpi. Primul înmormântat în cimitirul actual a fost Dumitrașcu Dănciulescu, un pandur al lui Tudor Vladimirescu.

Biserica a fost sfințită în ziua de 15 septembrie 1946 de către marele ecleziah Teofil Niculescu însoțit de arhidiaconul Sacerdoțeanu cu participarea doctorului Aurel Popescu din Turnu Severin.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Istoricul Bisericii din Obârșia-Cloșani-preot paroh Bona Marian

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]