Sari la conținut

Biserica și Comunitatea Evanghelică din Craiova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica și Comunitatea Evanghelică din Craiova
Poziționare
LocalitateCraiova Modificați la Wikidata
JudețDolj
Țara România  Modificați la Wikidata

Biserica Evanghelică din Craiova a fost construită între anii 1870-1872 în stil neorenascentist de către arhitectul Lindhorst. Este cea mai veche biserică protestantă a Olteniei. Comunitatea credincioșilor evanghelici din Craiova s-a format pe la jumătatea secolului al XIX-lea, când protestanți de diferite etnii: germani (sași, austrieci, prusaci, germani din Rusia) și englezi s-au stabilit temporar sau definitiv în oraș.

În mai 1861 Comunitatea Evanghelică din Craiova trece sub oblăduirea Oficiului Prusac pentru Culte. Statul Prusian se obliga să se îngrijească de buna funcționare a școlii și a parohiei precum și de salarizărea angajaților. În anul 1881 comunitatea înființează Școala Confesională Evanghelică aflată în spatele bisericii. La acea dată, numărul elevilor era de 131, iar cel al cadrelor didactice de patru, trei învățători și pastorul comunității. Școala a funcționat până în anul 1945, când a fost desființată de către comuniști. Comunitatea Evanghelică Lutherană Craiova este membră a Bisericii Evanghelice din România.

Numărul actual al credincioșilor evanghelici din Craiova este de 34. Serviciul Divin este oficiat în prima Duminică a fiecarei luni și la praznicele împărătești de către pastorii și capelanii Consistoriului Districtual Evanghelic C.A. Sibiu.

Biserica este situată pe "Calea Unirii" nr. 13 și a fost declarată monument istoric și muzeu.

  • 50 Jahre Geschichte in der Walachei. Geschichte der Deutsch-Evangelischen Gemeinde zu Craiova zu ihrem 50-jährigen Bestehen am 7. November 1907
  • Hans Petri, Die ersten zwei Jahrzehnte evangelischen Gemeindelebens in Krajowa, în: Hans Petri (editor), Beiträge zur Geschichte evangelischen Gemeinden in Altrumänien [Contribuții la istoria comunităților evanghelice din Vechiul Regat], vol. 2., Honterus Verlag, Sibiu, 1931.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]