Billy Crudup

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Billy Crudup
9.24.13WaitingForGodot-NoMansLandPressJunketByLuigiNovi19.jpg
Date personale
Nume la naștereWilliam Crudup
Născut (52 de ani)
Manhasset[*], Comitatul Nassau, New York, New York, SUA Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de teatru[*]
actor de film
actor de televiziune[*] Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Carolinei de Nord din Chapel Hill
New York University Tisch School of the Arts[*]
Premii Tony
Cel mai bun actor în rol secundar într-o piesă de teatru[*] (2007) Modificați la Wikidata
Alte premii
Theatre World Award[*] (1995) Modificați la Wikidata
Prezență online

William Crudup (n. 8 iulie 1968) este un actor american câștigător al Premiului Tony, cunoscut în special pentru rolul chitaristului Russell Hammond în Aproape celebri.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Crudup (pronunțat ca Crew-dup)[1] s-a născut în Manhasset, New York[2], fiind nepotul lui Billy Gaither, cunoscut avocat din Florida specializat în divorțuri. Părinții săi au divorțat pe când era copil, ulterior recăsătorindu-se, pentru ca în cele din urmă să divorțeze din nou.[3] Crudup are doi frați: Tommy, care e producător executiv și Brooks, care e și el producător. La opt ani, Crudup a părăsit New York-ul împreună cu familia, locuind un timp în Texas, apoi în Florida. În 1986 a absolvit Liceul Saint Thomas Aquinas din Fort Lauderdale, Florida.

Crudup a frecventat Universitatea Carolina de Nord. A fost membru al frăției Delta Kappa Epsilon, ulterior studiind la școala de arte Tish a Universității din New York, unde obține un masterat în arte în 1994. La un an după absolvire, debutează pe Broadway, la Teatrul Lincoln Center, în Arcadia de Tom Stoppard.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Crudup și-a început cariera artistică cu Păcatele tinereții (1996), continuând cu Dragoste și răzbunare (1997). Deși a apărut în multe filme, continuă să joace în piese de teatru. În 1999 și-a împrumutat vocea personajului Ashitaka, în filmul de animație Printesa Mononoke. Ulterior a devenit Russell Hammond în filmul lui Cameron Crowe Aproape celebri. (2000). În filmul Agenția Secretă (2006) Crudup a interpretat rolul spionului britanic Arch Cummings.

Face parte din Consiliul de Administrare a Centrului de Actori din New-York.

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Din 1996 până în noiembrie 2003, Crudup s-a întâlnit cu actrița Mary-Louise Parker, cu care are un fiu, William Atticus Parker, născut pe 7 ianuarie 2004. Faptul că s-au despărțit când ea era însărcinată în șapte luni i-a făcut publicitate negativă lui Crudup. În 2004, Crudup și Claire Danes, partenera lui din Farmecul Scenei au confirmat că se întâlnesc, negând totuși faptul că erau împreună la momentul despărțirii sale de Parker. În decembrie 2006, cuplul s-a despărțit după ce Danes a fost văzută în compania lui Hugh Dancy, partenerul ei din Evening[4].

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]