Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu
B.P. Hasdeu Municipal Library
Logo Biblioteca B. P. Hasdeu (MD).jpg
Tip Biblioteci publice
Înființare 1877 (1877)
Adresă Chișinău, Republica Moldova bd.Stefan cel Mare 148
Colecție
Obiecte colecționate Cărți, jurnale, ziare, reviste, baze de date, hărți, timbre
Mărime 1 milion de exemplare
Access and use
Populație deservită Biblioteca este accesibila pentru toti cetățenii orașului
Alte informații
Director Mariana Harjevschi
Site oficial hasdeu.md

Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu este o rețea de biblioteci publice compusă din 28 de filiale situate în cele cinci sectoare ale orașului Chișinău.

4 centre specializate: Biblioteca Publică de Drept[1]Biblioteca de Arte „T. Arghezi” și Centrul Academic Internațional EminescuCentrul de carte germană; 6 biblioteci pentru minoritățile naționale: de carte și cultură evreiască „I. Mangher”, rusă „M. Lomonosov”[2], ucraineană „L. Ukrainka”, bulgară „H. Botev”, găgăuză „M. Ciachir” și poloneză „A. Mickiewicz”, cu colecții în limbile respective, 9 biblioteci organizate în parteneriat cu bibliotecile din România: Alba Iulia, L. Rebreanu, Maramureș, O. Ghibu, Ovidius, Ștefan cel Mare, Târgoviște, Târgu-Mureș, Transilvania; 6 departamente cu funcții metodice: Management Infodocumentar, Memoria Chișinăului[3], Studii și Cercetări, Tehnologia Informației, Dezvoltare și Comunicare, Terotehnologie.

Fondul tradițional și cel electronic cuprinde peste 1 mln de volume cu profil universal: ediții de referință, monografii, beletristică, literatură științifică, cartea de artă, volume pentru copii.

Istoric[modificare | modificare sursă]

„Efectul domino” cu cărți, în incinta bibliotecii centrale a Bibliotecii Municipale B. P. Hasdeu
„Efectul domino” cu cărți, în incinta bibliotecii centrale a Bibliotecii Municipale B. P. Hasdeu (video)

Biblioteca Municipală din Chișinău și-a început activitatea la 19 octombrie 1877 cu 8073 volume, cărți și reviste, cedate orașului în urma închiderii, din lipsă de mijloace, a Bibliotecii Guberniale, ultima fiind înființată în 1832. În 1902 Biblioteca Publică Municipală Chișinău acumulează 40 000 de volume.

În momentul Unirii cu România biblioteca poseda aproximativ 100.000 volume, dintre care 200 volume în limba română, restul publicațiilor fiind în limba rusă, franceză, germană etc.

După 1918 Biblioteca a fost reorientată spre o activitate națională. La 1932 din aproximativ 110 000 volume erau - în limba română 13.608 volume, iar în limba rusă 93.800.

În 1941 odată cu începerea celui de-al II-lea război mondial biblioteca a fost distrusă într-un incendiu. Din 1902 și până la 1940 biblioteca a funcționat în localul Primăriei Municipiului Chișinău.

În noiembrie 1944 a fost reînființată cu denumirea de Biblioteca orășenească N1. Inițial ocupa o cameră de 10 m² în localul Inspectoratului de Învățământ Chișinău, pe str. Podoliei nr. 97, și dispunea de 1900 de volume. În 1950 a fost transferată în clădirea fostului restaurant-cantină „Dnestr” (Nistru) pe str. Lenin, actualmente bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 148, unde se află și în prezent. Din anul 1950 și până în 1988 a purtat numele ideologului rus A.A. Jdanov.

În primii ani de activitate biblioteca oferea serviciile împrumut, sală de lectură, serviciul prelucrare a documentelor, o bibliotecă itinerantă și 4 puncte de servire.

Din 1988 Biblioteca Municipală poartă numele ilustrului om de cultură Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Din anul 1975 până în 1990 a fost în fruntea Sistemului Centralizat de biblioteci al orașului Chișinău. În 1991 în urma decentralizării sistemelor de biblioteci, conform ordinului Ministerului Culturii și Cultelor[4] nr. 219 din 10 octombrie 1991, Biblioteca Centrală orășenească a primit statut de Bibliotecă Municipală.

Servicii[modificare | modificare sursă]

Servicii informaționale

Activitate editorială[modificare | modificare sursă]

Cercetarea-bibliografic-local-contribuii-considerabile-la-scrierea-memoriei-chiinuiene-11-638.jpg

Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu este un centru de cercetare biblioteconomică și bibliografică. Anual se publică pe 10 publicații (bibliografii, studii istorico-literare, cercetări biblioteconomice și de marketing). Din anul 1990 Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu a elaborat și publicat peste 120 de cercetări bibliografice cu caracter local, variate ca tip: monografii bibliografice, biobibliografice, cercetări istorico-literare, bibliografii-cataloage, bibliografii (selective, curente, retrospective).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Biblioteca Publica de Drept”. Pll.md. http://www.pll.md. Accesat la 26 ianuarie 2017. 
  2. ^ Biblioteca M.V. Lomonosov. „Biblioteca M.V. Lomonosov. http://lomonosovka.hasdeu.md/Main.html. Accesat la 11 decembrie 2015. 
  3. ^ Departamentul Memoria Chisinaului. „Departamentul Memoria Chisinaului. https://orasulmeuchisinau.wordpress.com/. Accesat la 11 decembrie 2015. 
  4. ^ Guvernul Republicii Moldova Ministerul Culturii. „[http://www.mc.gov.md/ Guvernul Republicii Moldova Ministerul Culturii]”. http://www.mc.gov.md/. Accesat la 11 decembrie 2015. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ișaev, Maria. Biblioteca Municipală "Bogdan Petriceicu-Hasdeu " din Chișinău : (1877-2002) : etape, contexte, conexiuni și incursiuni istorice. Chisinau: Colograf, 2002.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu