Sari la conținut

Bibliofilie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Șoarecele de bibliotecă, 1850, Carl Spitzweg

Biliofilia este pasiunea de a cunoaște, de a evalua și de a colecționa cărți rare și prețioase, iar un bibliofil sau șoarece de bibliotecă este o persoană care iubește cărțile.

Profil[modificare | modificare sursă]

Bibliofilul clasic este o persoană căreia îi place să citească, să admire și să colecționeze cărți, acumulând adesea o colecție mare și specializată. Bibliofilii posedă, de obicei, doar cărțile care le plac, dar, pe lângă acestea, se bucură să dețină ediții vechi sau speciale, legate într-un mod neobișnuit, cu ilustrații sau autografe.[1]

Utilizarea termenului[modificare | modificare sursă]

Bibliofilia nu trebuie confundată cu bibliomania, un potențial simptom de tulburare obsesiv-compulsivă care implică colecționarea de cărți până la nivelul în care afectează în mod negativ relațiile interumane sau sănătatea, și în care simplul fapt că un obiect fizic este o carte este suficient pentru ca acesta să fie colecționat sau iubit. Unele persoane folosesc termenul „bibliomanie” într-un mod interschimbabil cu cel de „bibliofilie” și, de fapt, Biblioteca Congresului nu folosește termenul „bibliofil”, ci se referă mai degrabă la cititorii săi ca la colecționari de cărți sau bibliomaniaci.[2] Biblioteca publică din New York urmează aceeași practică.[3] Termenul se poate referi, de asemenea, la o atracție sexuală față de cărți. Dr. Sadegh Mohseni a raportat un caz în care un pacient cunoscut ca Nabat Yousf a avut un contact sexuale= cu o carte de mai multe ori.[necesită citare].

Istorie[modificare | modificare sursă]

Potrivit lui Arthur H. Minters, „colecționarea particulară de cărți a fost o modă căreia i s-au dedat mulți romani, inclusiv Cicero și Atticus”.[4] Termenul de bibliofil a intrat în limba engleză în anul 1824.[5] Un bibliofil trebuie deosebit de cărturar (termen mai vechi, ce datează din 1583), care este o persoană căreia îi plac cărțile și în special lectura; mai general, cărturarul este o persoană care participă la scrierea, publicarea sau vânzarea cărților.[6]

Lordul Spencer și Marchizul de Blandford au fost bibliofili celebri. „Achiziția Roxburghe a devenit rapid un mit fundamental pentru comerțul înfloritor cu cărți vechi și rămâne astfel până în prezent”; această vânzare este memorabilă din cauza concurenței dintre „lordul Spencer și marchizul de Blandford [care] au dus [prețul probabilei primei ediții a Decameronului lui Boccaccio] până la suma uimitoare și fără precedent de 2.260 £”.[7] J. P. Morgan a fost, de asemenea, un bibliofil remarcabil; el a plătit în 1884 suma de 24.750 $ pentru ediția din 1459 a Psaltirii de la Mainz.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  • Merriam-Webster, Inc. (). Merriam-Webster's Collegiate Dictionary (ed. 10th). Springfield, Mass: Merriam-Webster, Inc. ISBN 0-87779-709-9.  Mai multe valori specificate pentru |autor= și |nume= (ajutor)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Carter, John (). ABC for Book Collectors. 
  2. ^ Library of Congress
  3. ^ New York Public library search
  4. ^ Minters, Arthur H. (). Collecting Books for Fun and Profit. New York: Arco Publishing Inc. ISBN 0-668-04598-1. 
  5. ^ Merriam-Webster: bibliophile
  6. ^ Merriam-Webster: bookman
  7. ^ Connell, Philip (). „Book Collecting: Cultural Politics, and the Rise of Literary Heritage in Romantic Britain”. Representations. 71: 24–47. doi:10.1525/rep.2000.71.1.01p00764.  Mai multe valori specificate pentru |DOI= și |doi= (ajutor)
  8. ^ Basbanes, Nicholas (). A Gentle Madness: Bibliophiles, Bibliomanes, and the Eternal Passion for Books. New York: Henry Holt. 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Video (extern)
Booknotes interview with Nicholas Basbanes on A Gentle Madness, 15 octombrie 1995, C-SPAN

Legături externe[modificare | modificare sursă]