Berner Oberland

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Berner Oberland
—  regiune geografică  —

Drapel
Drapel
Map
Berner Oberland (Elveția)
Poziția geografică în Elveția
Coordonate: 46°33′N 7°38′E ({{PAGENAME}}) / 46.55°N 7.63°E

Țară Elveția
Canton Berna

Suprafață
 - Total2,87 km²

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Berner Oberland sau Berna Superioară este numită regiunea cu altitutinea mai înaltă din cantonul Berna, Elveția. Regiunea cuprinde lacul Thun și lacul Brienz ca și văile situate lângă aceste lacuri. Berner Oberland este o regiune turistică cu renume mondial.

Istoric[modificare | modificare sursă]

In Berner Oberland a fost înființat de Napoleon în anul 1798 cantonul Oberland cu capitala la Thun. In anul 1803 a fost unit de Napoleon, cantonul Oberland cu cantonul Berna, dar a rămas mai departe sentimetul patriotic al celor din Oberland.

Turism[modificare | modificare sursă]

Orașul Thun reprezintă poarta de intrare în Oberland, cu localitățile mai importante Spiez și Interlaken. Turismul în regiune a început timpuriu cu locurile mai reprezentative: (Grindelwald, Kandersteg, Adelboden, Zweisimmen, Lenk), sau pe terasele văilor (Hasliberg, Wengen, Mürren, Beatenberg) sau pe malul lacurilor (Brienz, Bönigen, Iseltwald, Gunten, Merligen). De asemenea puncte de atracții turistice sunt și vârfurile Niesen, Brienzer Rothorn, Kleine Scheidegg, Mürren/Schilthorn și mai ales Jungfraujoch. Unde se poate ajunge cu trenul, telefericul sau cu autovehicole prin trecătorile Susten și Grimsel. Linia de cale ferată, Montreux-Berner Oberland-Bahn (MOB) face legătura dintre Saanenland și regiunea Geneva. Tot aici se pot întâlni trenulețe alpine ca:

Geografie[modificare | modificare sursă]

Berner Oberland este caracterizat prin existența a mai multor văi care pornesc de la Alpii Bernzi și au căderea spre nord. Toate văile se varsă în Aare care își obârșia în estul regiunii. In nordul regiunii sunt lacurile Brienzersee și Thunersee. La nord se înalță abrupt lanțul Stockhornkette (1422 m). Berner Oberland cuprinde cursul lui Aare cu afluenții săi. O linie trasă din Valea Gental peste localitățile Meiringen, Grosse , Kleine Scheidegg, Sefinenfurgge, Hohtürli, Kandersteg, Adelboden până la Lenk împarte Oberland în zona alpină cu Finsteraarhorn (4'274 m), Eiger (3'970 m), Mönch (4'107 m), Jungfrau (4'158 m) și prealpină a regiunii cu altitudinea maximă de 3'000 m. Văile din Berner Oberland sunt modelate de ghețari, ca de exemplu la Lauterbrunnental.

Munți mai importanți din regiune[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Berner Oberland la Wikimedia Commons