Barajul Siriu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Siriu
RO BZ Siriu dam.jpg
Barajul Siriu
Geografie
RâuBuzău
Bazin hidrograficSiret
Date tehnice
Înălțime122 m
Lungime (la coronament)570 m
Realizatori
Lac de acumulare
Plan
header36=Harta de localizare

Barajul Siriu este un baraj de pământ aflat pe râul Buzău, în comuna Siriu din județul Buzău, între masivul Siriu și masivul Podu Calului.

Materialul de construcție[modificare | modificare sursă]

Barajul este alcătuit din rocă, steril și un miez din argilă. Volumul umpluturilor totalizeaza 8,3 milioane m³ anrocamente.

În urma construiri barajului, drumul național DN10 și-a schimbat ruta, ocolind lacul Siriu pe linia sa de contur, pentru acest scop construindu-se mai multe viaducte. Viaductul Giurca are o lungime de 276 m, cu piloni de 46 m înălțime, iar viaductul Stânca Tehărău traversează stânca versantului cu același nume.

Construirea[modificare | modificare sursă]

Barajul a fost aprobat pentru construire în ianuarie 1972 și a fost terminat în decembrie 1994. Scopul construirii barajului a fost pe de o parte alimentarea cu apă potabilă și industrială a localităților din aval și irigarea a 50.000 ha de teren agricol[necesită citare] și, pe de altă parte, producerea de energie electrică prin construirea hidrocentralei Nehoiașu cu o putere instalată de 42 MW, având un debit instalat de 32 m³/s și generând o producție medie de energie electrică pe an este de 144 GWh.[necesită citare] Barajul folosește și la apărarea împotriva inundațiilor, acumularea Siriu fiind prevazută cu o tranșă de atenuare a viiturilor de 30 milioane m³, până la 980 m³/s

Legături externe[modificare | modificare sursă]