Balon cu aer cald

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Balon cu aer cald în forme animate
Desene tehnice din 1818 ilustrând designurile timpurii ale balonului

Balonul cu aer cald este un tip de balon, de obicei aproape sferic, care pentru a pluti se folosește de faptul că aerul cald (din interior) are o densitate mai mică decât cea a aerului mai rece (din exterior). Este cea mai veche tehnologie de zbor dezvoltată de oameni.

Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a avut loc la 21 noiembrie 1783, la Paris, Franța[1] și a fost realizat de Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d'Arlandes, într-un balon cu aer cald construit la 14 decembrie 1782 de către frații Montgolfier.[2] Actualmente baloanele cu aer cald pot avea cele mai diverse forme, de la rachete la cârnați și ursuleți.

Sistemul de producere a aerului cald, cu un arzător cu propan

Anvelopele baloanelor au volume cuprinse între 1800 m³ și 9000 m³. Pentru activități sportive și publicitate se folosesc anvelope de sub 4000 m³, iar pentru zboruri cu pasageri sunt recomandate anvelope de peste 4000 m³.[3]

Pasagerii sau încărcătura sunt transportați într-o nacelă care conține și o sursă de căldură, cel mai adesea un arzător orientat spre interiorul anvelopei, care eliberează flăcări de până la 6 m lungime, cu scopul de a încălzi aerul interior. Combustibilul utilizat în acest scop este propan sau amestec de propan și butan. Presiunea normală de lucru este între 5-10 bari. Aerul încălzit este dirijat spre interiorul anvelopei balonului și îl face să se ridice, deoarece densitatea sa este mai mică decât cea a aerului din afară.

Spre deosebire de baloanele cu gaz mai ușor decât aerul, cele cu aer cald nu trebuie să fie închise ermetic, deoarece gazul din interior nu este ținut sub presiune, ci are aceeași presiune cu aerul înconjurător. Astăzi, anvelopele baloanelor sunt cel mai adesea confecționate din nylon, iar gura balonului (partea inferioară, mai apropiată de sursa de căldură) este realizată din material rezistent la ardere, cum ar fi Nomex.

De ce nu zboară baloanele la miezul zilei, în zilele toride?[modificare | modificare sursă]

  1. Pe timpul zilei, la sol se produc coloane de aer cald în urma încălzirii pământului de către Soare. Aceste coloane formează vânturi slabe (vânturi de suprafață) care se răcesc treptat odată cu creșterea altitudinii. La câteva ore după răsăritul soarelui curenții de aer sunt mai intenși datorită amestecării vânturilor de înălțime cu vânturile de suprafață. Astfel, se produc rafale puternice care ar putea face ca balonul să zboare în toate direcțiile și să fie cu greu controlat de către pilot.
  2. Temperatura aerului din balon trebuie să fie mai mare decât temperatura aerului din exterior. De exemplu, dacă în miezul unei zile toride este eliberat aer cald în balon, cu gândul că acesta se va desprinde de pământ, șansele sunt mici, nivelul de temperatură în aer fiind deja ridicat. Așadar, zborurile pot avea loc după răsărit, dar nu mai târziu de ora 10:00. După amiaza zborurile se fac cu 2 ore înainte de apus, atunci când fenomenul termic scade.

Tipuri de zbor[modificare | modificare sursă]

Zbor liber:[modificare | modificare sursă]

Zbor de la sol la o înălțime de până la 1000 m pentru o durată de aproximativ 1 oră. Acest zbor lasă un sentiment de libertate de neuitat. Acest zbor este cu adevărat o experiență plăcută chiar și pentru cei care se tem de înălțimi.

Zbor ancorat:[modificare | modificare sursă]

Ridicări cu balonul la o înălțime de 10, 20 sau chiar 30 de metri ancorat de sol cu frânghii. Este o metodă de a permite cât mai multor persoane să se bucure de experiența zborului cu balonul pentru o scurtă perioadă de timp. Fiecare ridicare durează în jur de 5 minute. Copiii se bucură cel mai mult de ridicările ancorate și singurele condiții sunt să nu se sperie de zgomotul făcut de arzătoare.

Festivaluri de baloane în România[modificare | modificare sursă]

Maramureș Balloon Fiesta- Baia Mare

Parada Baloanelor- Câmpu Cetății, Mureș

Magia Baloanelor- Ion Necule, Iași

Aventura Baloanelor- Băilești, Dolj

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Balon cu aer cald
  1. ^ Tom D. Crouch (). Lighter Than Air. Johns Hopkins University Press. ISBN 978-0801891274. 
  2. ^ „U.S. Centennial of Flight Commisstion: Early Balloon Flight in Europe”. Accesat în . 
  3. ^ Despre baloane