Credința Bahá'í

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Bahá'í)
Jump to navigation Jump to search
Simbol Bahá'í

Credința Bahá'í este o religie monoteistă fondată de Mírzá Husayn-'Alí Núrí cunoscut sub numele de Bahá'u'lláh (în limba arabă: Slava lui Dumnezeu) în secolul al XIX-lea în Persia. Numărul bahá'í-lor din lume este de aproximativ 6 milioane, fiind răspândiți în peste 200 de țări din toată lumea. În multe din orașele mari ale lumii se află așezăminte Baha'i, chiar temple . În București există o casă baha'i în zona Pieței Romane .

Conform învățăturilor Bahá'í, evenimentele religioase din istorie sunt văzute ca un proces educațional evolutiv pentru omenire, prin intermediul mesagerilor lui Dumnezeu. Aceștia sunt numiți Manifestări ale lui Dumnezeu. Bahá'u'lláh este văzut ca cel mai recent, dar nu ultimul dintre aceștia. El a pretins că este așteptatul Salvator al lumii și Învățătorul prevestit în Creștinism, Islamism, Hinduism, Budism, și în alte religii, și misiunea lui era să stabilească o bază fermă pentru unitate în întreaga lume și să inaugureze o eră de pace și justiție, în care Bahá'íi cred că inevitabil va veni.

"Bahá'í" poate fi folosit ca un adjectiv atunci când ne referim la credința Baha’i sau ca termen pentru adepții lui Baha’u’llah. ("Baha’i" nu desemnează religia ca un întreg). Cuvântul provine de la "Bahá’" (بهاء) din limba arabă , care înseamnă “glorie” sau “slavă”. Cuvântul Bahaism (sau Bahai’ism) a fost folosit în trecut dar acum este folosit mai rar.

Orașul Haifa (Israel) a devenit centrul mondial al credinței Baha’i și reședința parcului cu același nume. Decizia ca sediul mondial al Baha’i-ului să fie Haifa a fost luată ca urmare a faptului că nici o altă țară din acea zonă geografică nu a oferit o libertate mai mare de desfășurare a activității religioase a acestei credințe.

Credințe[modificare | modificare sursă]

Atunci când ne referim la Învățăturile Baha’i, trei principii de bază sunt cel mai des folosite: unicitatea Lui Dumnezeu, unitatea religiilor și unitatea omenirii. Convingerile și practicile Baha’i își au originea în aceste principii, dar luate separat acestea ar fi o variantă simplificată a Învățăturilor Baha’i.

Dumnezeu[modificare | modificare sursă]

Scrierile Baha’i descriu un singur, etern Dumnezeu, creatorul tuturor lucrurilor, al creaturilor și al forțelor din univers. Existența Lui Dumnezeu e considerată a fi eternă, fără început și fără sfârșit și este descris de nepătruns, inaccesibil, sursa tuturor Revelațiilor, veșnic, atotștiutor, omniprezent și atotputernic. Deși inaccesibil direct, Dumnezeu este văzut ca fiind conștiința omului, cu o voință și cu un scop. Conform învățăturilor Baha’i, Dumnezeu își exprimă această voință în multe moduri, prin intermediul mesagerilor divini care sunt numiți și Manifestările Lui Dumnezeu sau câteodată educatori divini. Exprimând voința Lui Dumnezeu aceste Manifestări sunt văzute ca punând bazele religiei în lume.

Învățăturile Baha’i afirmă că Dumnezeu este prea măreț pentru a putea fi pe deplin înțeles de oameni sau pentru a-și crea o imagine clară și completă. În religia Baha’i sunt folosite mai multe titluri pentru a-L descrie pe Dumnezeu ( cel Atotputernic, cel Atotiubitor, cel Mărinimos, cel Milostiv, cel Generos, cel Atotglorios etc.) și este pus un accent substanțial pe monoteism și pe interpretarea unor doctrine, cum ar fi Sfânta Treime, într-un mod simbolic mai degrabă decât într-un sens literal.

Legături externe[modificare | modificare sursă]