Bahá'u'lláh

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Shrinem Baha'u'llah
Baha'u'llah 1868

Bahá'u'lláh (ba-haa-ol-laa în arabă: بهاء الله "Gloria lui Dumnezeu") (12 noiembrie 1817 - 29 mai 1892), pe numele întreg Bahá'u'lláh Mírzá Husayn Alí ( میرزا حسینعلی), a fost fondatorul religiei Bahá'í.

S-a născut în Iran, în orașul Teheran, într-o familie nobilă. Tatăl lui a fost ministru la curtea șahului.

Potrivit obiceiurilor islamice, s-a însurat de tânăr. Soția provenea dintr-o familie bogată. Amândoi s-au ocupat mult cu ajutorarea săracilor și a nevoiașilor. Oamenii îi pomeneau ca "mama și tatăl nevoiașilor"[1] După moartea tatălui său, lui Bahá'u'lláh i s-a oferit postul de ministru, dar l-a refuzat.

În vara anului 1844, după trei luni de la proclamarea lui Báb, Bahá'u'lláh a citit o scrisoare scrisă de către Báb însuși, după care a devenit și el babist. Bahá'u'lláh avea 28 de ani la acea vreme. Deși nu s-au întâlnit niciodată, Bahá'u'lláh și Báb au comunicat mult prin scrisori.

Autoritățile din Iran nu au recunoscut religia babistă, iar pe toți credincioșii babiști i-au trimis la închisoare. Nici Bahá'u'lláh nu a scăpat.[2] Închisoarea sa se numea Síyáh-Chál (Groapa negră). În timpul pe care l-a petrecut acolo, s-a rugat în continuu la Dumnezeu, cântând rugăciuni.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mary Perkins -- Philip Hainsworth: Credința bahá'í , pp. 26.
  2. ^ Nabíl-i-A'zam:The Dawn Breakers. Bahá'í Publishing Trust of England, Oakham, 1975, pp. 19
  3. ^ În țările islamice rugăciunile nu se spun, ci se cântă.

Legături externe[modificare | modificare sursă]