Avraham Levenbraun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Avraham Levenbraun
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Ștefănești, Botoșani, România[1] Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani) Modificați la Wikidata
Israel Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSouthern Tel-Aviv Cemetery (Darom)[*][[Southern Tel-Aviv Cemetery (Darom) (Cemetery in southern Tel-Aviv Metropolitan area)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Israel Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
sindicalist[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiIerusalim Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba ebraică Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
În funcție
 – [1]

Partid politicMaki[*][[Maki (Israeli political party (1965–present))|​]]

Avraham Levenbraun (în ebraică אברהם לבנבראון) (n. 1916, România – d. 25 august 1987) a fost un politician comunist israelian originar din România, care a deținut funcția de deputat în Knessetul (Parlamentul) statului Israel.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Avraham Levenbraun s-a născut în anul 1916 în România într-o familie de evrei. A fost membru al mișcării sioniste socialiste de tineret Ha’Shomer Hatzair din România. După absolvirea liceului în România, a emigrat în anul 1938 în Palestina.

În Palestina, tânărul Levenbraun a fost încadrat ca membru al kibbutz-ului Ruhama, unde a lucrat în perioada 1938-1944. În anul 1954, a devenit membru al Partidului Comunist din Israel. După sciziunea Partidului Comunist Israelian din anul 1965 în două partide, Levenbraun a făcut parte din Rakah, (Noua Listă Comunistă), care era partidul fidel Uniunii Sovietice . Majoritatea membrilor din Partidul Rakah erau arabi.

Devine cu timpul membru al Comitetului Central al acestui partid, funcție îndeplinită până în 1985. De asemenea, a fost membru al Comitetului Executiv al Histadrut-ului (Confederația Generală a Sindicatelor din Israel).

Avraham Levenbraun a fost ales deputat în Knesset-ul (Parlamentul) Statului Israel în perioadele 1972-1974 (Knesset-ul al VII-lea), 1974 - 1977 (Knesset-ul al VIII-lea) și februarie - iulie 1981 (Knesset-ul al IX-lea)[2] ca reprezentant al Partidului Comunist - Rakah și apoi al blocului de extremă stângă arabo-evreiesc Hadash). În calitate de deputat, a fost membru în Comisia pentru Servicii Publice, în Comisia pentru Locuințe, în Comisia pentru Muncă și Bunăstare și apoi în Comisia pentru Constituție, legislație și drept. Avraham Levenbraun a decedat la data de 25 august 1987 în Israel.

Fiul său, Rami Livneh, a fost condamnat în prima instanță pentru infracțiunea de contact cu agent străin și pentru infracțiunea că nu a raportat contactele sale cu un agent străin. În prima instanță Rami Livneh a fost pedepsit cu 10 ani de închisoare pentru contacte ilegale cu agenți definiți ca ostili Statului Israel.[3] În cadrul dosarului 439/74 de la Curtea Supremă, Rami Livneh a fost achitat de prima infracține pentru care a fost condamnat în prima instanță la 10 ani de pușcărie. Dar, Curtea Supremă a respins apelul său cu privire la condamnarea sa pentru că nu a raportat contactele sale cu un agent străin iar pedeapsa sa de patru ani de detenție a fost confirmată.

Funcții publice în Israel[modificare | modificare sursă]

Avraham Levenbraun a deținut următoarele funcții publice:

  • deputat în Knesset din partea Partidului Comunist din Israel - Rakah (1972-1977, 1981)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c חה"כ אברהם לבנבראון (în ebraică), Knesset 
  2. ^ , main.knesset.gov.il https://main.knesset.gov.il/mk/Apps/mk/mk-personal-details/470  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Israeli Draws 10 Years for Contact With Al Fatah (în engleză), The New York Times, , ISSN 0362-4331 

Legături externe[modificare | modificare sursă]