Avraham Levenbraun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Avraham Levenbraun
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
România, România[1] Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani) Modificați la Wikidata
Israel, Israel Modificați la Wikidata
Cetățenie Israel Modificați la Wikidata
Religie ateism Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
sindicalist[*] Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
În funcție
 – 

Partid politic Maki[*]
Deputatul Avraham Levenbraun.

Avraham Levenbraun (în ebraică אברהם לבנבראון) (n. 1916, România - d. 25 august 1987) a fost un politician comunist israelian originar din România, care a deținut funcția de deputat în Knessetul (Parlamentul) statului Israel.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Avraham Levenbraun s-a născut în anul 1916 în România într-o familie de evrei. A fost membru al mișcării sioniste socialiste de tineret Ha’Shomer Hatzair din România. După absolvirea liceului în România, a emigrat în anul 1938 în Palestina.

În Palestina, tânărul Levenbraun a fost încadrat ca membru al kibbutz-ului Ruhama, unde a lucrat în perioada 1938-1944. În anul 1954, a devenit membru al Partidului Comunist din Israel. Dupa sciziunea Partidului Comunist Israelian din anul 1965 în două partide - Levenbraun a făcut parte din partidul rămas fidel politicii sovietice - PC Israelian - Rakah ("Noua Listă Comunistă"). Majoritatea membrilor din Partidul Rakah erau arabi.

Devine cu timpul membru al Comitetului Central al acestui partid, funcție îndeplinită până în 1985. De asemenea, a fost membru al Comitetului Executiv al Histadrut-ului (Confederația Generală a Sindicatelor din Israel).

Avraham Levenbraun a fost ales deputat în Knesset-ul (Parlamentul) Statului Israel în perioadele 1972-1977 și februarie - iunie 1981 ca reprezentant al Partidului Comunist - Rakah și apoi al blocului de extremă stângă arabo-evreiesc Hadash). În calitate de deputat, a fost membru în Comisia pentru Servicii Publice, în Comisia pentru Locuințe, în Comisia pentru Muncă și Bunăstare și apoi în Comisia pentru Constituție, Legi și Justiție.

Avraham Levenbraun a decedat la data de 25 august 1987 în Israel.

Fiul său, Rami Livneh, a fost condamnat în prima instanță pentru trădare a Statului Israel, împreună cu alți patru militanți israelieni și pedepsit la 10 ani închisoare pentru contacte ilegale cu agenți definiți ca ostili Statului Israel. Recursul lui Rami Livneh a fost respins de Curtea Supremă în dosarul 449/73.

Funcții publice în Israel[modificare | modificare sursă]

Avraham Levenbraun a deținut următoarele funcții publice:

  • deputat în Knesset din partea Partidului Comunist din Israel - Rakah (1972-1977, 1981)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]