Avraham Levenbraun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Avraham Levenbraun
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
România[1] Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani) Modificați la Wikidata
Israel Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Religie ateism Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
sindicalist[*] Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
În funcție
 – 

Partid politic Maki[*]
Deputatul Avraham Levenbraun.

Avraham Levenbraun (în ebraică אברהם לבנבראון) (n. 1916, România - d. 25 august 1987) a fost un politician comunist israelian originar din România, care a deținut funcția de deputat în Knessetul (Parlamentul) statului Israel.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Avraham Levenbraun s-a născut în anul 1916 în România într-o familie de evrei. A fost membru al mișcării sioniste socialiste de tineret Ha’Shomer Hatzair din România. După absolvirea liceului în România, a emigrat în anul 1938 în Palestina.

În Palestina, tânărul Levenbraun a fost încadrat ca membru al kibbutz-ului Ruhama, unde a lucrat în perioada 1938-1944. În anul 1954, a devenit membru al Partidului Comunist din Israel. Dupa sciziunea Partidului Comunist Israelian din anul 1965 în două partide - Levenbraun a făcut parte din partidul rămas fidel politicii sovietice - PC Israelian - Rakah ("Noua Listă Comunistă"). Majoritatea membrilor din Partidul Rakah erau arabi.

Devine cu timpul membru al Comitetului Central al acestui partid, funcție îndeplinită până în 1985. De asemenea, a fost membru al Comitetului Executiv al Histadrut-ului (Confederația Generală a Sindicatelor din Israel).

Avraham Levenbraun a fost ales deputat în Knesset-ul (Parlamentul) Statului Israel în perioadele 1972-1977 și februarie - iunie 1981 ca reprezentant al Partidului Comunist - Rakah și apoi al blocului de extremă stângă arabo-evreiesc Hadash). În calitate de deputat, a fost membru în Comisia pentru Servicii Publice, în Comisia pentru Locuințe, în Comisia pentru Muncă și Bunăstare și apoi în Comisia pentru Constituție, Legi și Justiție.

Avraham Levenbraun a decedat la data de 25 august 1987 în Israel.

Fiul său, Rami Livneh, a fost condamnat în prima instanță pentru trădare a Statului Israel, împreună cu alți patru militanți israelieni și pedepsit la 10 ani închisoare pentru contacte ilegale cu agenți definiți ca ostili Statului Israel. Recursul lui Rami Livneh a fost respins de Curtea Supremă în dosarul 449/73.

Funcții publice în Israel[modificare | modificare sursă]

Avraham Levenbraun a deținut următoarele funcții publice:

  • deputat în Knesset din partea Partidului Comunist din Israel - Rakah (1972-1977, 1981)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]