Atolul Aldabra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Atolul Aldabra

Imagine satelitară a atolului Aldabra
Geografie
Ocean/MareOceanul Indian  Modificați la Wikidata
Coordonate9°24′59″S 46°24′59″E ({{PAGENAME}}) / 9.4164°S 46.4164°E
ArhipelagSeychelles  Modificați la Wikidata
Număr total de insule46
Insule principaleInsula Grand Terre
Suprafață155,4 km²
Lungime34 km
Lățime14,5 km
Lungimea coastei224 km
Cel mai înalt punct15 m ()
Țară
 Seychelles
Demografie
Populațienelocuit
Harta atolului Aldabra

Aldabra este un atol de coral în Aldabra, grup de insule din Oceanul Indian, care fac parte din Seychelles.

Insula este situată la mai mult de 700 de mile de Mahé și este mai aproape de coasta Africii și Madagascar. Atolul are cea mai mare populație de țestoase gigante, ajungând la un număr de 100.000. De asemenea, acestea sunt cunoscute pentru carapacea lor verde, țestoasele gigant și păsări. Grupul include Insula Adormirea Maicii Domnului și atolii Astove și Cosmoledo.

Aldabra a fost vizitat de navigatorii portughezi în 1511. Insulele erau deja cunoscute de arabi, de la care primesc numele lor. În mijlocul secolului al XVIII-lea, ele au devenit dependente de colonia franceză Réunion, de unde au fost făcute expediții de caputare a țestoasei gigant. În 1810 cu Mauritius, Reunion, Seychelles și alte insule, Aldabra a trecut în posesia Marii Britanii. Réunion a revenit Franței, și Mauritius a câștigat Aldabra, precum și celelalte insule Seychelles. Primii locuitori au fost emigranți din Seychelles. Marinarii au aterizat pe atol în secolul al XIX-lea și au încercat să caute pe insulă țestoase drept mâncare; în 1842, două nave au fost raportate că au luat 1200 din ele. În jurul anului 1900, țestoasele erau pe cale de dispariție și un echipaj a trebuit să vâneze trei zile pentru a găsi una singură. Un adevărat dezastru al insulei a fost în anul 1960, când britanicii au intrat în negocieri cu Statele Unite pentru a transforma insula într-o bază militară aeriană. Propunerea a creat un protest al ecologiștilor și rugămințile lor au dus la abandonarea planurilor și fauna sălbatică a primit protecție majoră.

Atolul este situat la 9° 24'S 46° 22'E / -9.4, 46.367 și aparține de Aldabra Group, unul dintre grupurile de insule din exterior al Insulelor Seychelles. Atolul se află la 265 mile nord-vest de Madagascar și 1150km sud-vest de Mahé, principala insula din arhipelagul Seychelles. De Insulele Comore se întind la 220 mile sud-vest de Aldabra. Atolul Aldabra, împreună cu Des Roches și Farquhar, au făcut parte din Teritoriul Britanic din Oceanul Indian din 1965 până la Independența Seychelles în 1976.

Atolul este al doilea ca mărime din lume după Kiritimati. Are 34 km lungime, 14,5 km lățime, poate ajunge până la 8 metri deasupra nivelului mării, și are o suprafață de 155,4 km². Laguna măsoară 224 km², dintre care aproximativ două treimi de uscat se încadrează în timpul reflux.

Atolul constă dintr-un inel de patru insule mai mari (de ceasornic), incluzând South Island (Grand Terre, 116,1km²), Malabar sau Oriental Island (26,8km), Polymnieli sau Polymnie (4,75km²) și Picard sau Vest Island (9,4km²)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Atolul Aldabra