Ascensorul Peneco

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ascensorul Peneco
în portugheză Elevador do Peneco

Vedere generală a ascensorului
Clădire
TipAscensor
OrașAlbufeira
ȚarăPortugalia
ClientPrimăria Albufeira
Coordonate37°5′8.5″N 8°15′20″V ({{PAGENAME}}) / 37.085694°N 8.25556°V
Construcție
Începută2002
Terminată2008
Inaugurată20 mai 2009
Înălțime28 m (cursa ascensorului)
Echipa de proiectare
ArhitectJoão Castro Ferreira
Firma de arhitecturăConsorțiul João Castro Ferreira, Arquitectos Lda și Remo e Castro Projectos e Construções Lda
Inginer serviciiJoão Paulo Rocha
Inginer civilMiguel Caramujo
Alți designeriPaulo Morgado, Eduardo Ribeiro
Ascensorul Peneco
uKXBHFa-L
XPLTeq + ulBHF
30 Alta
uKBHFe leer
0 Praia
 Localizare 
Albufeira
Harta feroviară a Portugaliei

+ Albufeira (🔎)

Ascensorul Peneco (în portugheză Elevador do Peneco) este un ascensor vertical pentru transport de persoane situat în orașul Albufeira din regiunea Algarve, în Portugalia. Ascensorul conectează zona mai înaltă a orașului cu plaja Praia do Peneco.[1][2] Finanțarea lucrării, în valoare de 687.000 de euro, a fost asigurată prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în cadrul Programului Polis pentru localitatea Albufeira.[1] Investiția a făcut parte din subcapitolul „Construcția Frontului Urban Vest” al proiectului „Acțiuni Teritoriale Integrate” din cadrul Programului Operațional pentru Algarve (PROALGARVE).[3]

Specificații[modificare | modificare sursă]

Ascensorul are o înălțime a cursei de 28 de metri și poate transporta până la 13 persoane în același timp.[4]

Proiectul arhitectonic a fost elaborat de un consorțiu alcătuit din birourile de arhitectură „João Castro Ferreira, Arquitectos Lda e Remo” și „Castro Projectos e Construções Lda”.[5] Echipa de proiectare a fost condusă de arhitectul João Castro Ferreira, avându-i drept colaboratori pe arhitectul Paulo Morgado, pe inginerul civil Miguel Caramujo, pe inginerul electromecanic João Paulo Rocha și pe arhitectul peisagist Eduardo Ribeiro.[6] Lucrarea a fost încredințată companiei Conduril, care a realizat stabilizarea stâncii falezei, fundații speciale, construcția structurilor din beton armat și furnizarea și asamblarea ascensorului propriu-zis.[7] Firma Síncrono a executat lucrările de instalații.[4]

Lucrările au fost finalizate în iunie 2008[1][6], dar ascensorul a fost inaugurat oficial pe data de 20 mai 2009[1][8], în prezența secretarilor de stat ai Turismului, respectiv Dezvoltării Regionale, precum și a primarului municipiului Albufeira[8].

Ascensorul Peneco a fost nominalizat în cadrul proiectului „Habitar Portugal”, o inițiativă ciclică, din trei în trei ani, a Ordinului Arhitecților din Portugalia, fiind inclus în lista realizărilor arhitectonice portugheze remarcabile din perioada 2006-2008.[6]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Filipe Magno Henriques Silveira Sales Freitas (). „ELEMENTOS FACILITADORES DE UM PERCURSO URBANO NUMA MALHA CONSOLIDADA” (PDF). Universitatea Lusofonă de Științe Umane și Tehnologie din Lisabona (în portugheză). Facultatea de Arhitectură. Accesat în . 
  2. ^ Suzana Gomes (). „Projeto Endurance: Boas Práticas de Aplicação Regional” (PDF). imt-ip.pt (în portugheză). Institutul pentru Mobilitate și Transporturi – IMT. p. 11. Accesat în . 
  3. ^ „Eixo 2 – Acções Integradas de Base Territorial” (PDF). ccdr-alg.pt (în portugheză). Comisia de Coordonare și Dezvoltare a Regiunii Algarve – CCDR Algarve. p. 5. Accesat în . 
  4. ^ a b „Elevador do Peneco”. sincrono.pt (în portugheză). Síncrono – Soluções Integradas de Engenharia, Lda. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ João Castro Ferreira (). „Elevador do Peneco”. joaocastroferreira.com (în portugheză). João Castro Ferreira Arquitectos, Lda. Accesat în . 
  6. ^ a b c „Elevador do Peneco”. habitarportugal.org (în portugheză). Mapei / Ordinul Arhitecților. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Elevador do Peneco”. conduril.pt (în portugheză). Conduril - Engenharia, S.A. Accesat în . 
  8. ^ a b João Pimentel Ferreira (). „Elevador do Peneco” (în portugheză). Wikimedia Commons. Fotografie a plăcii montate la inaugurarea ascensorului. Accesat în . 
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ascensorul Peneco