Artele spectacolului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Artele spectacolului (în engleză Performing arts) denumesc generic acele arte, ale căror opere sunt caracterizate de o reprezentare efemeră, limitată în timp. Ele presupun prezența unor interpreți sau actori (în sensul general al termenului) și a unui public spectator.

Ele se deosebesc de artele plastice (sau artele vizuale) prin faptul că se bazează pe o acțiune de interpretare în timp (arta se produce în momentul prezentării ei) și nu pe expunerea unor opere de artă realizate în prealabil. Esența artelor spectacolului constă deci în orientarea lor către arta ca proces, în locul lucrării de artă ca obiect palpabil. Chiar dacă spectacolul, ca proces efemer (termen clasic, "arte efemere", din grecescul "ephemeros"), poate fi înregistrat (video, audio, etc.), producerea lui inițială rămâne una de tip procesual și nu obiectual. Aceste arte presupun deci mai degrabă o "punere în scenă", un "spectacol" și mai puțin o "creație de obiecte de artă".

Exemple[modificare | modificare sursă]

Artele spectacolului cuprind numeroase moduri de expresie artistică. Intre ele se numără atât arte considerate "clasice", cât și arte moderne și contemporane, sau arte aflate la confluența mai multor genuri, cum ar fi:

Termeni echivalenți / greșiți[modificare | modificare sursă]

Artele spectacolului sunt denumite uneori și arte scenice, sau, în mod total greșit, folosind barbarismul "arte performative"[1] (care utilizează un termen strict tehnic din teoria lingvistică: "performativ" - din teoria lui Austin a verbelor performative).

Note[modificare | modificare sursă]

Alte articole[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]