Ari Þorgilsson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ari Fróði Þorgilsson sau Ari cel Înțelept (în islandeză veche Ari - vultur, Fróði - înțelept) (n. 1067 - d. 9 noiembrie 1148) a fost primul istoric islandez, potrivit lui Snorri Sturluson a fost primul care a scris în Limba nordică veche. El este autorul cunoscutei cǎrți Landnámabók, aceasta este cel mai important izvor de informații privind colonizarea Islandei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ari Þorgilsson sa născut într-o familie nobilă din vestul Islandei. Landnámabók enumeră opt generații ai strămoșilor săi, dintre care cinci generații s-au născut în Islanda, și două dintre ele chiar și în vremuri pǎgâne. Tatăl lui Ari a murit devreme, iar băiatul a crescut, întîi la curtea bunicului și apoi a unchiului sǎu. La vârsta de 7 ani a început studiul la învǎțatul Harrar Þorarinsson, apoi a primit educație religioasă la Curtea episcopalǎ a Islandei. A slujit ca preot în Stadre. El a fost căsătorit, a avut un fiu si o fiicǎ.

Importanțǎ[modificare | modificare sursă]

Importanța lui Ari în istoria și cultura islandeză este mare. El este autor a Cǎrții despre Islandezi (Íslendingabók) și autorul Cǎrții așezării Islandezilor. Savantul a scris în latină și în limba islandeză veche. Prin operele sale privind istoria timpurie a Islandei, mulți savanți l-au numit Herodot al islandezilor.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Paasche, Fredrik (1956). Norsk Litteraturhistorie I: Norges og Islands Litteratur (2nd edition ed.). Oslo: Aschehoug. pp. 276–280.