Arena Șaiba

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Arena Șaiba
AmplasareSoci, Rusia
Coordonate43°24′08″N 39°57′07″E ({{PAGENAME}}) / 43.40222°N 39.95194°E
Deschis2012[1]
Proprietar Olimpiiski park[*][[Olimpiiski park (Olympic park in Sochi)|​]]  Modificați la Wikidata
Cost construcție27,2 mil. $
BeneficiarJocurile Olimpice de iarnă din 2014
Capacitate7.000[1]
Suprafață de jocgheață
Prezență onlinesite web oficial

Arena Șaiba (în rusă Ледовая Арена Шайба) este un stadion multifuncțional din Adler, sectorul sudic al orașului rus Soci. Principalul motiv pentru care a fost construit a fost găzduirea probelor de hochei pe gheață la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 și a probelor de hochei pe gheață pe sanie la Jocurile Paralimpice.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Arena Olimpică Șaiba are o capacitate de 7.000 de locuri. Centrul va găzdui meciurile turneului de hochei pe gheață. După încheierea Jocurilor Olimpice, arena urmează să fie demontată și transportată într-un alt oraș din Rusia.[1][2] În limba rusă, „Șaiba” înseamnă „puc de hochei”. De asemenea, fanii ruși sunt renumiți pentru strigătele de încurajare 'Șaibu', atunci când susțin echipelor naționale de hochei la campionate mondiale sau europene.[1] Din această cauză a fost pus simbolic un puc de hochei la temelia arenei în timpul construcției.[3] Arena Olimpică Șaiba a costat, conform estimărilor, 27,2 milioane de dolari americani. Arena este dotată cu cea mai recentă tehnologie pentru panouri de afișaj electronic, instalată de o firmă slovacă.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Arena Șaiba - sochi2014.ru”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Площадки для Игр. Ледовая арена «Шайба» - eurosport.ru
  3. ^ a b „JO 2014: Bazele sportive pentru Jocurilor Olimpice de la Soci - AGERPRES”. Arhivat din original la . Accesat în .