Antropocentrism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Antropocentrism (din limba greacă: άνθρωπος, anthropos, "ființă umană"; and κέντρον, kentron, "centru") este credința că oamenii trebuie considerați a fi deasupra tuturor celorlalte aspecte ale realității.[1].

Ecologism[modificare | modificare sursă]

Antropocentrismul a fost identificat de către unii ecologiști, în cărți cum ar fi Confessions of an Eco-Warrior de Dave Foreman și Green Rage de Christopher Manes, ca fiind motivul fundamental pentru care umanitatea domină și vede nevoia de a "dezvolta" majoritatea zonelor de pe Pământ. Antropocentrismul a fost identificat de către acești scriitori, și de către alții, ca fiind cauza principală a crizei ecologice, a suprapopulării umane și a dispariției a multora dintre speciile non-umane. Această perspectivă este specifică ecologiei profunde.

Filosofa australiană Val Plumwood (11 august 1939 - 29 februarie 2008) a expus teoria[2][3] cum că antropocentrismul poartă un rol în teoria ecologistă care este analog cu rolul pe care îl poartă androcentrismul în teoria feministă și etnocentrismul în teoria anti-rasistă, prin urmare reprezentând o discriminare împotriva speciilor non-umane.

Tradiții iudaico-creștine[modificare | modificare sursă]

Moise Maimonide avea convingeri puternic anti-antropocentriste.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Anthropocentrism - Merriam-Webster Dictionary.
  2. ^ Plumwood, V. 1993. Feminism and the Mastery of Nature. London: Routledge
  3. ^ Plumwood, V. 1996. Androcentrism and Anthrocentrism: Parallels and Politics. Ethics and the Environment 1