Antoni Mazurkiewicz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Antoni Mazurkiewicz
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Thorn, Imperiul German Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani) Modificați la Wikidata
New Haven, Connecticut, Connecticut, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Polonia Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot
parson[*][[parson (presbyter of a Christian parish in general)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba poloneză Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiOrdinul Polonia Restituta în grad de ofițer[*]  Modificați la Wikidata
Proiectul Bisericii "Sf. Vincenţiu de Paul" din Bydgoszczy din 1924, realizat de preotul Antoni Mazurkiewicz

Antoni Mazurkiewicz (n. 21 iunie 1877, Toruń, Imperiul German – d. 6 iulie 1963, New Haven, statul Connecticut, Statele Unite ale Americii) a fost un călugăr și preot polonez, paroh al Parohiei „Sf. Vincențiu de Paul” din Bydgoszczy și superior al casei Congregației Misiunii din Bydgoszczy.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 21 iunie 1877 în orașul Toruń. A fost fiul lui Anton și a Annei Sobeski. La 1 ianuarie 1898 a intrat în rândurile membrilor Congregației Misiunii (părinții lazariști) din Cracovia. După ce a absolvit studii de filozofie și teologie, a fost hirotonit preot la 5 iulie 1903.

A activat inițial la Cracovia, iar apoi în cadrul comunităților poloneze din România și Statele Unite ale Americii. Între anii 1908-1921 a fost parohul comunității "Sf. Stanislav" din New Haven (statul Connecticut, SUA). A înființat acolo în 1908 o școală parohială și în 1912 a construit Biserica Sfântul Stanislau. În timpul primului război mondial a activat în Comitetul de recrutare a voluntarilor pentru armata generalului Józef Haller (vicepreședinte) și a organizat acțiuni de sprijinire a polonezilor. În perioada 1922-1925 a fost superior al Casei Misiunii din Whitestone (New York).

Activitatea la Bydgoszczy[modificare | modificare sursă]

În 1925 s-a întors în Polonia și a devenit superior al casei Congregației Misiunii din Bydgoszczy. La data de 15 octombrie a aceluiași an a preluat oficial Parohia "Sf. Vincențiu de Paul" din Bydgoszczy, devenind astfel primul paroh misionarist al parohiei.

În timpul slujirii sale la Bydgoszcz și-a concentrat atenția pe construirea bisericii parohiale. Neputând conta prea mult pe sprijinul financiar al comunității locale, el a revenit la sfârșitul anului 1926 în SUA, cu scopul de a strânge fonduri pentru construcție. A adunat acolo circa 10 mii de dolari, care au fost folosiți la realizarea construcției. S-a întors la Bydgoszcz în octombrie 1926. El a reușit să construiască prezbiteriul bisericii, o casă a misionariștilor și a ridicat biserica până la cupolă.

Activitatea în SUA[modificare | modificare sursă]

În ianuarie 1929 a plecat din nou în Statele Unite ale Americii, unde spera să strângă circa 6 mii de dolari. Dar nu s-a mai întors la parohie; a rămas până la moarte în SUA. Din 1935 a fost paroh al Parohiei "Sf. Stanislau Kostka" din Brooklyn. În perioada 1933-1956 a fost vicevizitator al misionarilor polonezi din SUA. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost trezorier al Comunității Polonezilor din SUA și a organizat activitatea de ajutorare a compatrioților din țară. A murit la 6 iulie 1963 în orașul New Haven.

A fost cavaler al Crucii de Ofițer al Ordinului Polonia Restituta, care îi fusese acordată pentru activitățile sale sociale și patriotice.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Błażejewski Stanisław, Kutta Janusz, Romaniuk Marek: Bydgoski Słownik Biograficzny. Tom IV. Bydgoszcz 1997. ISBN: 83-85327-42-8, p. 75

Vezi și[modificare | modificare sursă]