Anthony Salerno

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anthony Salerno
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Manhattan, New York, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Springfield, Missouri, Missouri, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (accident vascular cerebral) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Activitate
Condamnat pentruRacketeering  Modificați la Wikidata

AnthonyFat TonySalerno (n. , Manhattan, New York, SUA – d. , Springfield, Missouri, Missouri, SUA)[2] a fost un gangster american care a activat ca subșef și șef interimar pentru familia Genovese[3] din New York din 1981 până la condamnarea sa în 1986.[4]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Salerno s-a născut și a crescut în cartierul East Harlem⁠(d) din New York. În tinerețe, a fost implicat în activități ilegale cu jocuri de noroc, cămătărie⁠(d) și taxe de protecție⁠(d) în numele familiei Luciano. Salerno a fost membru al bandei 116th Street Crew⁠(d) conduse de Michael "Trigger Mike" Coppola⁠(d). Deoarece gestiona operațiuni de racketeering desfășurate în Harlem și o altă operațiune majoră de cămătărie, acesta reușit să obțină funcții importante în banda lui Coppola. În 1948, Coppola fuge în Florida ca să scape de acuzațiile de crimă, iar Salerno preia controlul bandei.

În 1959, Salerno a susținut financiar pe ascuns meciul de box⁠(d) la categorie grea⁠(d) dintre pugilistul suedez Ingemar Johansson⁠(d) și pugilistul american Floyd Patterson de pe stadionul Yankee. Acesta nu a fost investigat de poliție.[5] Salerno își petrecea timpul în mai multe locuri: casa sa din Miami Beach, Florida, o proprietate de 100 acri (0,40 km2), la fermă sa de cai din satul Rhinebeck⁠(d) din New York, în clubul Palma Boys din East Harlem și în apartamentul său din cartierul Gramercy Park⁠(d) din Manhattan. Acesta a ocupat funcția de consigliere, subșef și șef interimar al familiei Genovese.

În anii 1960, Salerno controla cea mai mare operațiune de racketeering din New York, încasând până la 50 de milioane de dolari pe an.[6] Sediul său era stabilit în clubul social Palma Boys din East Harlem. Biroul Federal de Investigații l-a acuzat de administrarea unei rețele de case de pariuri și de cămătărie prin care încasează 1 milion de dolari în fiecare an. Salerno îl angajează pe avocatul Roy Cohn, iar la 20 aprilie 1978 este condamnat la șase luni de închisoare în baza unor acuzații de pariuri ilegale⁠(d) și evaziune fiscală.[7] La începutul anului 1981, după eliberarea din închisoare, Salerno a suferit un accident vascular cerebral și s-a retras pe proprietatea sa din Rhinebeck pentru recuperare. În momentul accidentului, acesta activa în calitate de subșef al familiei Genovese.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Anthony Salerno, Find a Grave, accesat în  
  2. ^ „Anthony (Fat Tony) Salerno, 80, A Top Crime Boss, Dies in Prison”. The New York Times. Accesat în . 
  3. ^ „Anthony Salerno”. FBi Records: The Vault. Accesat în . 
  4. ^ The Associated Press. „Salerno, Now Serving 100 Years, Gets 70 More in Bid-Rigging Case”. The New York Times. Accesat în . 
  5. ^ Dao, James (). „Anthony (Fat Tony) Salerno, 80, A Top Crime Boss, Dies in Prison”. New York Times. Accesat în . 
  6. ^ Dao, James (). „Anthony (Fat Tony) Salerno, 80, A Top Crime Boss, Dies in Prison”. New York Times. Accesat în . 
  7. ^ Lubasch, Arnold H. (). „Salerno, 67, Given 6 Months in Prison In Gambling Case”. New York Times. p. D20. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Raab, Selwyn. Five Families: The Rise, Decline, and Resurgence of America's Most Powerful Mafia Empires. New York: St. Martin's Press 2005. ISBN 0-312-30094-8

Legături externe[modificare | modificare sursă]