Sari la conținut

André Kertész

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
André Kertész
Date personale
Nume la naștereAndor Kertész Modificați la Wikidata
Născut[2][3][4] Modificați la Wikidata
Budapesta, Austro-Ungaria[5][6] Modificați la Wikidata
Decedat (91 de ani)[2][3][7][4] Modificați la Wikidata
New York City, New York, SUA[6] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Ungariei
 Statele Unite ale Americii[8] Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațiefotograf
scriitor
fotoreporter[*]
jurnalist
photo artist[*][[photo artist (photographer whose work is primarily art, not primarily documentary.)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiParis[9] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[10] Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiBursă Guggenheim[*][1]
Legiunea de onoare ()  Modificați la Wikidata

André Kertész (franceză: [kɛʁtɛs]; n. , Budapesta, Austro-Ungaria – d. , New York City, New York, SUA), născut Kertész Andor, a fost un fotograf de origine maghiară, cunoscut pentru contribuțiile sale inovatoare la compoziția fotografică și eseul foto.

În primii ani ai carierei sale, unghiurile camerei și stilul, atunci-neortodoxe au împiedicat activitatea sa să obțină o recunoaștere mai largă. Kertész nu a simțit că a câștigat recunoașterea la nivel mondial pe care ar fi meritat-o. Astăzi, el este considerat una dintre figurile marcante ale fotojurnalismului.

Așteptat de familia sa pentru a lucra ca broker, Kertész urmărit fotografiile independent ca un autodidact, iar munca sa timpurie a fost publicată în primul rând în reviste, o piață importantă în acei ani. Acest lucru a continuat până mult mai târziu în viața lui, când Kertész încetat acceptarea comisioane. El a servit pentru scurt timp în Primul Război Mondial și s-a mutat la Paris în 1925, pe atunci capitala artistică a lumii, împotriva voinței familiei sale. La Paris, a lucrat în Franța primul ilustrat revista numita UV. Implicat cu mulți artiști tineri imigranți și mișcarea Dada, el a avut un succes critic și comercial.

Din cauza persecuțiilor germane împotriva evreilor și amenințarea de-al Doilea Război Mondial, Kertész a decis să emigreze în Statele Unite în 1936, unde a trebuit să reconstruiască reputația sa prin muncă comandat. În anii 1940 și 1950, el a oprit de lucru pentru reviste și a început să se realizeze o mai mare succes internațional. Cariera sa este în general împărțit în patru perioade, pe baza unde lucra și munca sa a fost cel mai proeminent cunoscut. Ele sunt numite perioada maghiară, perioada franceză, perioada americană și, spre sfârșitul vieții sale, perioada internațională.

  1. ^ Guggenheim Fellows database 
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d (PDF) http://www.ac-nice.fr/ia06/eac/file/PDFAV/Andre%20KERTESZ%20La%20Tour%20Eiffel.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d The Fine Art Archive, accesat în  
  5. ^ „André Kertész”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ a b Artists + Artworks, accesat în  
  7. ^ a b André Kertész, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  8. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
  9. ^ „André Kertész”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  10. ^ Autoritatea BnF, accesat în