Anamaria Tămârjan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Anamaria Tămârjan
Date personale
Născută (28 de ani) Modificați la Wikidata
Constanța, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiegimnastă artistică[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Înălțime145 cm  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul „Meritul Sportiv”[*]
Medalii
Olimpice
Gimnastică
Bronz Beijing 2008 echipe
Campionate Europene
Aur Clermont 2008 echipe
Argint Milano 2009 bârnă
Bronz Clermont 2008 sol

Anamaria Tămârjan (n. 8 mai 1991, Constanța, România) este o gimnastă română de talie mondială, medaliată cu bronz cu echipa lotului de gimnastică feminină a României la Jocurile Olimpice din anul 2008.

Anamaria a fost, de asemenea, medaliată cu bronz la Campionatele europene din 2008.

Viața și cariera timpurie[modificare | modificare sursă]

Născută la 8 mai 1991 în Constanța, Anamaria are o soră geamănă, Adriana, care este la rândul său o gimnastă de talie mondială și membră a echipei României de gimnastică artistică la Jocurile Olimpice din 2008.

Anamaria, la fel ca și Adriana Tămârjan, a început să practice gimnastica artistică la vârsta de 4 ani în orașul Ploiești. Ulterior, la vârsta de 12 ani, s-a mutat la Centrul național român de gimnastică pentru juniori din orașul Onești, iar mai târziu a fost selecționată pentru a se antrena la Centrul național român de gimnastică pentru seniori din orașul Deva.[1]

Carieră ulterioară[modificare | modificare sursă]

Anamaria Tămârjan a fost membră a echipei României la Campionatele mondiale de gimnastică din 2007, desfășurate la Hanns-Martin-Schleyer-Halle din Stuttgart, Germania, fiind înlocuită în ultimul moment, după ce suferise o accidentare la un antrenament.[1] Datorită unei alte accidentări, Anamaria a lipsit de la campionatele naționale ale României din 2008. .[2]

În schimb, la Campionatele europene de gimnastică feminină din 2008, desfășurate la Clermont-Ferrand, în Franța, Anamaria Tămârjan a câștigat medalia de aur cu echipa de gimnastică artistică a României, respectiv o medalie de bronz la sol în probele individuale.

La Jocurile olimpice din acelasi an, Anamaria și-a îmbogățit palmaresul cu o medalie olimpică, o medalie de bronz obținută cu echipa României, deși sportiva română a participat accidentată. Anamaria a continuat cariera sa sportivă și după Jocurile Olimpice din 2008, revenind în sala de antrenamente unde s-a pregătit pentru Campionatele europene din 2009, desfășurate la Milano, între 2 și 5 aprilie. Medaliile de argint, cea a Anamariei, și cea de bronz a colegei sale Gabriela Drăgoi, obținută tot la bârnă, au fost singurele obținute de gimnastele române la acel concurs.

Distincții[modificare | modificare sursă]

  • Ordinul “Meritul Sportiv” clasa a III-a cu 2 barete (27 august 2008) [3]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b "Interview: Anamaria Tamarjan" Ayako Murao, International Gymnast, July 31 2008
  2. ^ "Romanian Nationals Begin" Ayako Murao, International Gymnast, June 27 2008
  3. ^ Comunicat de presă al Președinției României din 27 august 2008